"Tydlig profil krävs om vi ska kunna konkurrera"
Det var på 90-talet som Svenska Filminstitutet beslutade om att instifta regionala resurscentrum för att sprida filmproduktionen ut i landet. Idag finns fyra halvtidsanställda personer på Film på Gotland: en verksamhetsledare, en filmkonsulent, en informatör/projektledare och en teknikansvarig.
- Gotland är en filmregion, det har växt fram en oerhört rik flora av filmaktörer och aktiviteter, konstaterar Paola Ciliberto, verksamhetsledare och tillförordnad filmkonsulent för Film på Gotland. Här finns till exempel fyra av totalt 25 filmutbildningar i Sverige, 13 biografer och en skolbioresurs som når alla gotländska skolelever och som stått modell för övriga Sverige. Sedan 2001 finns en satsning på långfilmsproduktion i Fårösund. Gotland i sig är en lockande miljö för filminspelningar och Ingmar Bergman är en stor attraktionskraft såklart.
- Gotlands filmsatsning är bred och fantastisk men har byggts i enskilda delar. Vi har nu kommit till en punkt där vi bör fråga oss vad vi vill med dessa satsningar? Om vi vill konkurrera nationellt bör vi gemensamt skapa en stark och tydlig filmprofil för hela regionen.
*
Film på Gotland arbetar med att ge stöd och praktisk hjälp till kort- och dokumentärfilm, inklusive animationer. - Det är dyrt att göra film efter konstens alla regler och så att alla får betalt, en tio minuters vanlig spelfilm kostar i regel mellan 500-700 tusen kronor. Film på Gotland har under 2006 ett totalt produktionsstöd på 150 000 kronor. För detta kan man hjälpa till att göra 10-15 filmer.
- Vår budget är småpotatis i förhållande till hur många filmstuderande som finns här och även i jämförelse med andra regioner ligger vi lågt. Men det är ett viktigt utvecklingsarbete, särskilt på en plats med så mycket potential. Film på Gotland försöker hjälpa alla som vill jobba med film, allt från unga filmstuderande till professionella konstnärer och filmare. Det man kan hjälpa till med är ett blygsamt ekonomiskt stöd, max 10 000 kronor per film, men mer hjälp kan man ge i form av teknikstöd, handledning, kontakter och marknadsföring.
- För att få stöd ska man ha en bra filmidé, vara skriven på Gotland och producera filmen helt eller delvis på Gotland. Många av de som får stöd för att göra en kortfilm startar eget, genomför en enorm motprestation och lägger ner stora mängder egna resurser och arbetstid. Sedan jobbar filmaren eller producenten tillsammans med Film på Gotland för att filmen ska säljas och visas på tv, lokala biografer och olika festivaler.
Film på Gotland har gjort en översyn av all filmverksamhet på Gotland och hur filmresurserna används.
- Vi har unika förutsättningar som inte tillvaratas fullt ut. Nu gäller det att hitta en långsiktig strategi för vilken filmpolitik vi vill ha. I dagsläget behövs ett helhetstänkande. Viljan att samarbeta finns hos många och har också formulerats av bland andra Film på Gotland, Högskolan på Gotland och Baltic Art Center.
*
Förslaget innebär en sammanslagning av dessa verksamheters produktionsresurser - tekniska och personella - till en producerande enhet. Genom detta skulle man kunna höja kvalitén och kontinuiteten och maximera utnyttjandet av resurserna. Verksamheten kan enligt förslaget omfatta en pedagogisk del inom ramen för högskoleutbildningen och en självständigt producerande del med manus- och produktionsutveckling av kort-, animation- och dokumentärfilm, samt manusutveckling för långfilm.
Optimalt vore att Gotlands Filmfond var med i samarbetet och finansierade.
Film på Gotland har i sitt uppdrag att främja samordning mellan regionens filmaktörer samt att verka för visning och spridning av värdefull film. Men i försöken att stärka samordningen mellan alla filmaktörer på Gotland har Film på Gotland stött på motstånd från Gotlands Filmfond som menar att det inte går att blanda ihop de olika filmverksamheterna, att det inte finns några naturliga beröringspunkter att samarbeta kring.
- Andra regioner jobbar framgångsrikt med regionala utvecklingssamarbeten inom filmproduktion. Det är exempelvis bara på Gotland som medel för långfilm och kortfilm är åtskilda. Filmfonder i landet som stödjer långfilm stödjer även kortfilm, varför ska det vara omöjligt att göra likadant på Gotland? frågar sig Paola Ciliberto.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!