Tungt komiskt garde i Roma

Komedi är ungefär som att spela tennis. Jag slår ut, och för att det ska bli ett bra samspel måste publiken ge något i retur.

På plats. Hela ensemblem är på plats och sedan en vecka tillbaka pågår repetitionerna i klosterruinen. Scenografin är i det närmaste klar, men ännu återstår en del arbeta med kostymerna. Den 22 juni är det premiär.Foto: Rolf Jönsson

På plats. Hela ensemblem är på plats och sedan en vecka tillbaka pågår repetitionerna i klosterruinen. Scenografin är i det närmaste klar, men ännu återstår en del arbeta med kostymerna. Den 22 juni är det premiär.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-05-24 04:00

Så förklarar Ulf Brunnberg. Han har spelat både tennis och Shakespeare tidigare, och nu får han chansen att göra Andreas Blek af Nosen när Romateatern sätter upp "Trettondagsafton".

- Det var den roll jag helst ville göra. Andreas är en komisk figur. Jag tror att jag kommer att klara av den rollen, säger Ulf Brunnberg efter att ha repeterat en vecka.

Det pratas mycket om Romateatern bland skådespelare. Ulf Brunnberg blev nyfiken, och såg på samma gång en chans att återknyta bekantskapen med Gotland.

- Jag har inte varit här sedan mitten av 60-talet, då jag filmade tillsammans med Torbjörn Axelman, Lasse Åberg och Sven-Bertil Taube. Det var Torbjörn Axelman som introducerade Gotland för mig, berättar han.

Tillsammans med Michael Segerström (Malvolio) utgör Ulf Brunnberg det tunga komiska gardet i "Trettondagsafton", som Romateatern sätter upp för tredje gången.

- Det är nya skådespelare nu, och därmed blir det en helt annan föreställning, säger regissören Thomas Segerström.

Thomas Segerström förklarar varför teatern åter spelar "Trettondagsafton":

- Jag tycker jättemycket om pjäsen. Det är en av Shakespeares roligaste och bästa komedier. Den har ett färgstarkt persongalleri och innehåller mycket humor, och har de tragiska element som behövs som behövs för att humorn ska fungera.

Samtidigt påpekar Thomas Segerström att det inte är lätt att spela komedi.

- Den är svårare att arbeta med. Man måste verkligen dissekera texten för att lyfta fram komiken. Och funkar det inte så blir det pinsamt, säger han.

Thomas Segerström betonar musikens betydelse.

- Det är mer musik den här gången. Den hjälper till att ge ett större djup i tolkningen, säger han.

För musiken svarar Olle Markensten, som går sista året vid Musikhögskolan och som gjort musiken till pjäsen som sitt examensarbete.

- Det är modern musik med ett stänk av medeltid, säger han.

"Trettondagsafton" kommer att spelas 39 gånger, från premiären den 22 juni till avslutningen den 13 augusti. Biljettförsäljningen har pågått sedan den 1 april.

- Bokningsläget ser bra ut, tycker Maria Lindström som är marknadsansvarig vid Romateatern.

Att spela utomhus innebär förstås en risk. Tänk om det regnar. Men efter 21 år i klosterruinen är Thomas Segerström luttrad.

- Vi ställer i snitt in tre föreställningar per sommar. Men första gången vi satte upp "Trettondagsafton" 1990 så regnade det varje dag. Andra gången gick det bra, och det kommer säkert att gå bra nu när vi sätter upp pjäsen för tredje gången, säger han.

"Trettondagsafton" är en romantisk förväxlingskomedi. Huvudintrigen berättar om Viola som spolas i land i Illyrien efter ett skeppsbrott. Hon klär ut sig till man och tar tjänst hos hertig Orsino. Hertigen använder den utklädda Viola att förmedla sitt frieri till grevedottern Olivia. Men Oliva förälskar sig i budbäraren, samtidigt som Viola förälskar sig i hertigen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!