Tryffelfestival i tre dagar

November innebär högsäsong för den gotländska tryffeln. Vad passar då bättre än en tryffelfestival med allt från tryffel-afterwork till tryffeljakt.

Tryffel och färskost.

Tryffel och färskost.

Foto: Petra Jonsson/GT

Kultur och Nöje2014-11-12 08:04

Texten är från Gotland Just Nu

– Vi vill erbjuda något för alla. Från tryffelnörden till gemene man, säger Susanne Welin-Berger, sekreterare i Gotlands tryffelakademi och ordförande i Gotlands tryffelförening.

Bakom Tryffelveckan står Gotlands tryffelakademi.

– Vi drog igång akademin för tre år sedan och har utvecklat vårt tidigare koncept med en Tryffelfestival. I framtiden vill vi ha en tryffelvecka, men nu kör vi så här, säger Susanne Welin-Berger,

Festivalen bjuder på ett fullspäckat program. En kurs i tryffelodling, tryffelmarknad i gallerian på Östercentrum och visning av tryffelsök i Östergravar är några av punkterna på schemat under den första dagen.

–Vi vill att den här festivalen ska vara tillgänglig för alla. Vi hoppas att gotlänningarna är med på spåret och att andra reser hit för att medverka hela helgen, fortsätter Susanne Welin-Berger.

På fredagskvällen bjuder ett antal restauranger in till tryffel-afterwork.

–Krögarna tycker att det här är jättekul och deltagarna kan glida runt mellan restaurangerna och provsmaka. Restaurangerna gör ju sin egen tolkning av tryffeln. Lördagen är Tryffelakademins högtidsdag. Den inleds med seminarier i Donnerska huset där ämnet är tryffel i maten och odling av tryffel.

–Vi kommer bland annat att ha internationella föreläsare från USA och Ungern.

På eftermiddagen väntar en stämningsfull tryffelcermoni i Domkyrkan där ”Årets tryffelkock” och ”Årets hederstryfflar” får sina diplom.

–Det blir vacker musik och mysig stämning, tillägger Susanne Welin-Berger.

På kvällen serveras en sexrätters gourmetmiddag med tryffel i alla rätter och matchande viner på Clarion Hotel Wisby. Gotlands kockelit som samverkar inom föreningen Kulinariska Gotland tillagar middagen.

–Man väljer middag efter egen plånbok. Flera andra restauranger erbjuder både tryffellunch och middag den dagen.

Festivalen avslutas med tryffeljakter i Roma och Ljugarn och tryffelbrunch på Smakrike krog och logi i Ljugarn på söndagen.

–Upplevelsen och upplägget är detsamma på jaktplatserna. Vi samlas i närheten av en plats där det finns tryffel och berättar om hur tryffeln växer och fungerar. Sedan är det lite upp till deltagaren hur aktiv man vill vara. Men det finns möjlighet att följa när hundarna (Lagotto Romagnolo) gräver efter tryffel i marken.

Vad är det som är så speciellt med tryffel?

–Genom hela historien har tryffeln uppskattats och värderats högt. Sedan finns det så klart folk som inte tycker om den. Tryffel kan användas till mycket för att få en fylligare smak och passar i både sött och salt. Däremot är det svårt att få fram smaken i något surt. Vi har testat i olika färskostar utan resultat, men i Philadelphiaost till exempel fungerar det jättebra, säger Susanne Welin-Berger.

Tryffelfestivalen pågår 12-16 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!