Tove Adman visar hur det hela gått till!
När den gotländska konstnären, formgivaren och designern Tove Adman ställer ut på Roma kungsgård så blir det inte med en rak utställning av sin formgivning där hon exponerar hela sin kollektion.
Tove Adman skapar sin idéverkstad på Roma kungsgård med utställningen Hur det hela gått till! dä vi får följa henne forgivning från idé till färdig produkt.
Foto: Karl Melander
Nu, när hon får chansen att exponera sin konst i ett nytt sammanhang utgår hon istället från ständigt återkommande frågor: "hur gick det till när du hittade på den här grejen?" eller "varifrån kommer den där idén?".
- Det är svåra frågor som inte har bara har ett enda eller enkelt svar. Det handlar om impulser och nyfikenhet, lusten att forma, associationer kring ett ord eller begrepp, påhittade eller nya material, ja svaren är många, förklarar hon.
- Kön i mitt huvud på idéer som jag är nyfiken på att se i fysisk form har ännu inte sinat, säger Tove Adman.
Och som fond till sin utställningen använder Tove Adman Magnus Selanders fotografi av grannen, bilmekanikern Bertil "Fakle" Jakobsson i sin verkstad tillsammans med delar av formgivningen, utskrivet på tyg 2x3 meter. Det är en härlig bild som skapar någon sorts verksamhet och sammanhang i utställningsrummet och även en blinkning två småföretagare emellan.
För övrig använder hon fler av sina grannar i Östergarn i sin marknadsföring, något som i vart fall skvallrar om god grannsämja.
*
Till och med den 8 september kan man nu konfronteras med hennes impulser, tankar och inspirationskällor, ta del av anteckningar och modeller fram till färdiga produkter.
Med hjälp av modeller och prototyper gestaltar hon sin produktion som om hon arbetat hemma i verkstaden, dock utan att själv vara på plats eller att placera sin verkstad på Roma kungsgård.
Hennes klassiska betongljusstake finns numera i massor av gotländska hem, men kanske är kunskapen om dess historia inte lika känd, hur hon utvecklat sin produkt både till utseende och i olika material. Redan från början fanns den också i stearin att använda som ljus och låta brinna ner.
Hennes snapsglas i gummi har också en lång och intressant historia. Här finns urprototypen med, ett snapsglas från 1700-talet tillverkat på Kosta.
- Göran Wärff på Hau som jobbat på Kosta Boda under i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv berättade om glaset och dess upphovsman, men det var formen som mest intresserade mig, berättar Tove Adman.
Hon tillverkade en form av originalet och göt de första snapsglasen i vax att användas av gästerna på sitt eget 40-årskalas. Taggad av resultatet startade hon produktionen av gummiglasen på Hemse gummifabrik.
- Tyvärr började de själva sälja glasen. När jag tvingades ta verktygen och tillverkningen därifrån så gjorde de en egen formgivning och fortsatte sälja min idé, säger Tove Adman som flyttade tillverkningen till ett företag i Grisslehamn.
På utställningen visar hon flera olika varianter, svart och transparent gummi, även i betong. En variant gjorde hon i tvål till Huvudstadsåret i Stockholm - för "rengöring av lögnhalsar".
Betong är ett ständigt återkommande material i Tove Admans formgivning, lampor och belysning, askar och skrin, men allt oftare gör hon sina produkter i aluminium. Den traditionella gotlandsljusstaken har hon testat göra i flera andra material, stål och gummi, men aluminium blev bäst med sin "silvriga" yta.
På utställningen visar hon förlagan, en femarmad stake hon fått från Lau.
- Gotlandsstaken kan göras som tre-, fem- eller sjuarmad, den finns till och med som enarmad, men jag valde att göra en trearmad, säger Tove Adman.
*
Några av hennes finurliga och fantasieggande föremål som inte alltid har någon speciell funktion är resultat av slumpmässighet, ett fynd på en soptipp, eller ett sökande av nya material. När hon fick några äggkoppar av plast från grannen Lickander, köpta på Gahms (typ), utvecklade hon prototypen till sina populära äggkoppar i betong.
Med hjälp av gardinringar, plastic padding och polyuretan skapad hon variant efter variant tills hon var nöjd.
På utställningen visar hon de flesta av prototyperna och originalen, till Säsonjären för fyra små krukväxter som även passar till Norrlanda ljus´ stora adventsljus, sin bords- och vägglampa "Lysmask", uppläggningsfatet med inbyggd belysning "Backanal" eller sin kombination av golvlampa och fotpall, med mera, med mera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!