Tomas Boström medverkar i bok om brödglädje

Kultur och Nöje2005-12-15 06:00
Efter framgångarna med boken Kyrkkaffe - bullar, böner och berättelser förra året, har Bokförlaget Libris nu gett sig i kast med brödet.
Brödglädje är sannerligen en väl vald titel för boken som är fylld av recept på olika sorters bröd, gamla svenska recept men också, förr många av oss, nya sorters bröd från världens alla hörn.
Tanken från Kyrkkaffe-boken finns med även här, att sätta bakandet i ett större perspektiv, det kyrkliga perspektivet finns med, med utgångspunkt från vårt dagliga bröd.
Brödboken, har liksom Kyrkkaffeboken, gotländska inslag. Tomas Boström, Roma, bidrar med en ljuvlig historia om kärleken till pinnbröd, eller var det kärlek till hon som bakade dem?
Astrid Zweiniger, Kristianstad, är 78 år och uppvuxen på Gotland i en syskonskara på tolv. I boken berättar hon om hur brödbaket gick till på 1920 och 1930-talet, man bakade en gång i månaden och det tog tid att såväl knåda den stora degen som att jäsa och baka brödet. Brödet förvarades i en kista på vinden med handdukar emellan. För barnen var det en högtidsstund att få nybakat bröd med margarin eller fläskflott på, berättar Astrid Zweiniger som sedan 1944 är bosatt i Skåne.
Boken innehåller, förutom alla mysiga berättelser, över 200 recept. Anna Braw är förlagsredaktör och den som sammanställt boken som formgivits av Maria Mannberg. De flesta av bilderna är tagna av fotografen Fredrik Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!