Tomas Boström har gjort sin bästa platta - en gång till
SÅ SENT SOM i somras utkom den gotländske poeten, visdiktaren och sångaren Tomas Boström med plattan "Ad Populum" där han tolkat och översatt några av den engelske psalmdiktaren Charles Wesleys sånger. Och nu är det dags igen, men den här gången med hans egna låtar.
Tomas Boström står för en rik produktion av plattor, men det var sex år sedan han sist gav ut en skiva med helt eget material. ”Sammet” är titeln. foto: gt/arkiv
Foto: Tommy Söderlund
Han har nämligen stor anledning att både vårda och njuta sammeten, tillsammans med producenten och gitarristen Johan Lindström har han åstadkommit en samling visor som sträcker sig långt utanför allfarvägen. Här får vi följa med in på de skönaste och vackraste vägarna där det finns tid att stanna upp för både reflektioner och bekännelser.
*
Som 50-plussare tycker Boström att "backspegeln är större i vindrutan men att resan inte behöver bli mindre spännande för det, man går vidare, livet är bara så..." skriver han i konvolutet.
Eller som i sången "Rum":
Här lever man mellan bottenlån
och räntetaket
och skulden, tror man, är av
ekonomisk karaktär
men livet är vad livet är en
enda dag i taget
det låter kanske bittert men det
är vad livet är
Tillsammans med Micke Lyander i Sandkviestudion har han plockat fram det bästa ur sig själv och när det inte räckt till har även fått musikalisk hjälp av Patrik Silvereke. En platta att vårda ömt och att plocka fram när det behövs. Inte minst för den fina musiken.
*
Slutligen några rader om skivan "Ad Populum" ("Till folket") där Tomas Boström sökt släktskapet, lusten och fascinationen hos en man som för 300 år sedan skrev två dikter, sånger eller psalmer om dagen, försöka förstå hans egna drivkrafter "tron står visserligen först, men kärleken är ändå allra störst" som resulterade i drygt 8000 psalmer.
Musikaliskt drar "Ad Populum" mot country, odiskutabelt i de låtar Boström komponerat i trefjärdedelstakt, där det svänger ordentligt om både Tomas röst och hans gitarrspel. Kanske inte så konstigt egentligen, menar Boström, eftersom countryn är blandning av musik från både i Tyrolen och England innan den kom till de amerikanska sydstaterna under väckelsetiden och senare fått Dolly Parton att joddla...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!