Tio utställningar på nya Fornsalen

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-06-15 01:06
I dag invigs nya Forsalen av kronprinsessan Victoria. I morgon slås portarna upp för allmänheten.

Och med allmänheten menas äntligen alla. Efter ombyggnaden kommer även den som är rullstolsburen att kunna ta sig fram genom hela muséet.

När Gotlands fornsal har arbetat med tillgänglighet handlar det inte bara om att handikappanpassa, utan att göra muséet mer lättillgängligt på flera olika sätt.

För fem år sedan började Länsmuséet att arbeta för en mer tillgänglig Fornsal. De sju hus som muséet inryms i har varit sammanlänkade med trappor och rullstolsburna besökare har inte ens kunnat ta sig in i entrén. Men nu finns det både hissar och handikapptoaletter.

Samtidigt som muséet har byggts om och fått en ny entre med café och butik på gården, så har muséet också genomgått en rejäl uppfräschning och till invigningsdagarna har man arbetat fram inte mindre än tio nya utställningar. Det kommer att finnas mycket att se för besökarna under invigningen.

- Lördagen kommer att bli en stor programdag för hela familjen med bland annat teater och forntida pyssel. Linné kommer också och hälsar på, berättar Maria Annerud som är "invigningsgeneral".

Linné står i fokus i flera av de utställningar som öppnas på Fornsalen i samband med invigningen:

Kaos von Linné är en utställning som Länsmuséet på Gotland och Riksutställningar har arbetat fram tillsammans med Vetenskapsrådet och Kungliga Vetenskapsakademien. Det är en utställning som inte handlar om "blomsterkungen Linné", utan om konsten att ordna världen och om ordningens nytta och konsekvenser. All ordning är inte av godo och allt kaos är inte av ondo. På den här utställningen visas också det vevpositiv som Carl von Linné hade i sin ägo, men som var i dåligt skick redan vid hans död. Nu har orgelbyggarna Tomas och Monika Svenske reparerat vevpositivet och för första gången på mer än 200 år har de fått ljud i instrumentet igen. De 22 melodierna har stiftats in på en trärulle och vevar man på positivet kan man få höra de allra flesta av dem igen.

I dag ska kronprinsessan få spela originalmusik från Linnés 1700-tal!

Linné - återkomsten är en annan ny Linnéutställning. Här jämförs det Gotland som Linné såg på sin resa 1741 med dagens Gotland och hans originalkommentarer varvas med nya iakttagelser. Vad som blir särskilt påfallande för "dagens Linné" är att så gott som alla de ängar, myrar och hagar som fanns i det gotländska landskapet 1741 har blivit till åker.

Pehr Osbeck, som var en av Linnés lärjungar, får också en plats i utställningen. På en resa till Java förde han hem en mushjort som på märkliga vägar hamnade i Visby läroverks, och sedan i Länsmuséets ägo.

- Det var nog ett misstag, konstaterar Sara Eliasson, men nu har den en framskjuten plats på den nya utställningen.

Spillingsskatten får sitt. I en särskild byggnad som liknar en skattkista på muséets gård visas hela skatten.

Kontakt-ström till alla heter den nya utställningen på Fenomenalen. Här finns det massor av grejer att veva och trycka på och här får besökaren kunskap om energikällor och energislukare. På en skärm visas aktuella uppgifter över hur mycket ström som konsumeras och produceras på Gotland just nu.

Världsarvet Visby lyfts fram på nya Gotlands fornsal. I anslutning till den medeltida butiken, som funnits i museets källare sedan tidigare, berättar man i tre rum om Visbys uppgång och fall, men också om hur Visby fick nytt liv med den begynnande turismen på 1800-talet.

Ingela Karlsson, gotländsk keramiker, hör till de utställningar som knyter an mot nutiden. Ingelas bruksföremål i vit fajans är mycket kända, men här visas hennes samlade produktion.

Biblioteket på Fornsalen är en annan avdelning som fått nytt liv. Det ligger nu i direkt anslutning till muséet och syftet är att det ska bli mer tillgängligt för muséets vanliga besökare. Här kan man söka i både databaser och böcker.

Även äldre utställningar har fått en ordentlig ansiktslyftning:

De medeltida möblerna har fått en ny inramning och bildstenshallens väggar har målats i mörk purpur och guld.

- Allt för att framhäva stenarna och den kolorit som finns i dem, förklarar museichefen Anki Dahlin.

10 000 år på Gotland är det nya namnet på utställningen om livet på Gotland från stenålder till vikingatid. Den här utställningen har minskat i omfång. Skeletten i gravarna är inte lika många som förr. Men Malin Lindqvist har arbetat fram en tidsaxel och lyft fram teman som nycklar, leksaker och runor.

Det var 40 år sedan den här utställningen byggdes upp första gången och också den gången var det Malin Lindqvist som ansvarade för utställningen. Då var hon ny, nu går hon snart i pension:

- Det här blir min sista utställning. Jag ville sluta cirkeln, berättar Malin Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!