Teater blir kabaré vid Bottarve

I fredags var det premiär för Bottarveteaterns femte teateruppsättning. Under rubriken "Teatar u slikt" bjöds publiken vid Bottarvegården på teater och mat.

Råikrappen. Även gotländska bönder kan rappa. Göthe Carlsson stampar takten och Roland Olsson tar hjälp av en högaffel.foto: joel nilsson

Råikrappen. Även gotländska bönder kan rappa. Göthe Carlsson stampar takten och Roland Olsson tar hjälp av en högaffel.foto: joel nilsson

Foto: Joel Nilsson

Kultur och Nöje2009-07-06 04:00
I programbladet står att läsa att föreställningen "märkligt nog handlar om ett antal personer som bildar en teatergrupp". Det är Vera (Gusti Larsson), Rickard (Roland Olsson), Inga (Anita Widén) och Åke (Göthe Carlsson) som bestämmer sig för att läsa in en pjäs.
- Det var så länge sen det hände nåt positivt här i socknen, säger Vera.
Hon fortsätter med att påpeka att allting som finns i dag ju har börjat någon gång, för att övertyga de övriga om att det är en bra idé att sätta upp en teater.

Till en början går det trögt. Åke läser innantill med stora ögon och hög röst, och Rickard klagar över bristen på inlevelse. Genom att ha översatt hela texten till "det språk vi talar till vardags" löser Vera problemet. Ur Åkes mun strömmar en flod av gotländska som kan vara svår att förstå för en fastlänning som GAs reporter.
Samtidigt så gör det ingenting om man inte förstår varje ord, handlingen är relativt enkel och det är ändå lätt att följa med. Snart är det dessutom paus för mat, både skådespelare och publik behöver äta sig mätta.
Maten, lagad av Gunnel Nilsson i Björklunda, serveras vid långbord i tält på gården. Publiken skyndar sig från teaterladan till tälten för att inte bli alltför blöta av regnet. När vattnet till slut upphör kommer istället myggen fram, men arrangörerna är förberedda och plockar fram botemedel i form av myggspiraler, vars rök ska mota bort insekterna.

När maten på tallrikarna är uppäten sätter musiken plötsligt igång utomhus. Ut på gräsmattan rullar en gammal hövagn med tak av presenningar, och vips så har scenen kommit till besökarna. Scenbytet är oväntat och uppiggande.
När skådespelarna väl släpper ner ridån (i form av ett överkast) är pjäsen plötsligt en annan. Strindbergs manus brändes på eld och istället välkomnas vi på kabaré. Pjäsens andra akt består således av en rad småsketcher. Gotländskan håller i sig även i den rap som öppnar för fortsättningen. Så även självironin:
- Självklart så blir det en stor succé.
- Nja, nja, nja, nja, nja, nja...

Att skådespelarna är amatörer märks inte, förutom Åke som läser innantill. Inlevelsen och glädjen på scen, vilken bitvis gör det svårt även för de däruppe att hålla sig för skratt, imponerar.

Även från publiken är skratten många, det finns mycket att känna igen sig i. Som männen som drabbas av akut ischias när nästa semesterresa går till Ullared. Skämten kretsar ofta kring vardagens problem, fast utan att det för den skull blir tungt eller tråkigt. Tonen är munter och ironin ofta närvarande. Även för någon som inte är från trakten finns mycket att skratta åt.
- Du har ju fått precis allting. Du har ju fått ischias och högt blodtryck och...

Regi: Peter Jankert
Ensemble: Gusti Larsson, Roland Olsson, Anita Widén och Göthe Carlsson
Pjäsförfattare: Roland Olsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!