Taximi sprider grekisk kultur och folkmusik
Tanken bakom den här familjefesten är att sprida intresse för Grekland i allmänhet och för den grekiska kulturen och musiken i synnerhet. Programmet består av mat, en grekisk buffé med ett 20-tal olika rätter, tillsammans med musik och senare på kvällen blir det så klart även dans. Allt börjar tidigt på kvällen så att hela familjen kan vara med.
*
- Det blir flera typer av grekisk musik, från den klassiska rebetican till kompositioner av Theodorakis, förklarar Vasilis som just nu håller på att förbereda all grekisk mat.
- Dessutom kommer vi att bjuda på en del gotländska gästartister, bland annat Owe Ronström som spelar mycket orientaliskt och även balkanmusik. Men det kan även bli andra folkmusikframträdanden, säger han.
Festen riktar sig till alla musikintresserade, alltså inte bara det tiotalet greker som bor här utan också till gotlänningar, turkar eller assyrier - eller vem som gillar orientaliskt klingande folkmusik - ett universiellt musikspråk som förhoppningsvis förenar.
- Nu prövar vi det här konceptet på Borgen och om det blir lyckat så kan det bli uppföljningar vid senare tillfälle, berättar Vasilis.
Att Grekland firar sin nationaldag den 25 mars har inte med den här spelningen att göra, eller spelningar rättare sagt. Taximi kommer nämligen att göra ytterligare ett framträdande på Gotland. På lördag kväll blir "Grekisk afton med middag, musik och dans" på Hassela Gotland i Klintehamn.
*
Den grekiska folkmusikgruppen Taximi bildades i Stockholm i början 1990-talet för att exponera den grekiska musiken. Vid sidan av massor av live-framträdanden har gruppen också gett ut två cd-skivor.
- Bortsett från en del låtar av Theodorakis som blivit populära över hela världen finns det ganska lite kunskap om grekisk folkmusik, menar gruppen på sin hemsida.
- Denna bristfälliga och ytliga kunskap om, överhuvudtaget alla länders folkmusik, har förstås sina förklaringar i kommersialismen, i sättet som de stora skivbolagen skapar "hits" och musikidoler. Allt detta sammantaget gör att folkmusiken på de flesta delar av jorden har förpassats till museerna.
Mot detta vill gruppen göra motstånd genom att visa att det säregna är universellt, det enkla genuint och att det folkliga är sofistikerat.
Gruppen har fått stor uppmärksamhet på bland annat folkmusikfestivaler och vid teve-framträdanden i Skandinavien och i Grekland. De har även producerat barnföreställningar som de turnerat med i länsmusikens regi i Stockholm.
Taximi består av Christos Despiniadis som sjunger och spelar gitarr och laouto, Jaunis Avramidis på bouzouki, outi och taboura, Anastasis Benetatos som sjunger och spelar klarinett och flöjt, Marina Granlund som sjunger och spelar fingercymbaler och skedar, samt Ann-Cathrine Hedin som spelar fiol och baglama.
På fredag och lördag svänger de ännu en gång loss tillsammans med oss gotlänningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!