Tankar efter en Kulturfrukost
Mötet mellan kulturarbetare och näringslivets representanter är nog inte så komplicerat som några vill göra gällande. Detta visar om inte annat gårdagens kulturfrukost där Tillväxt Gotland stod som värd och som initierats av en handfull privatpersoner med koppling till ABF och Länsteatern, samma personer som tidigare arrangerat två kulturdebatter på Länsteatern.
Hjulet behöver inte heller uppfinnas varje gång som representanterna möts, eller vid Kulturförvaltningens kulturfrukostar eller vid de återkommande Kulturtingen: Gotland har ett rikt kulturliv och det finns en etablerad kulturturism.
Cirka 1 000 gotlänningar arbetar inom de "kreativa näringarna" på ön, nästan lika många som jobbade på "LM" eller på Flextronics under glansdagarna. Några nya sådana företagsetableringar på Gotland lär vi få vänta förgäves på.
*
Alltså var gårdagens tema väl valt. "Kulturen som tillväxtfaktor" samtidigt som vi ser att antalet sysselsatta inom kultursektorn ökar.
Kommunens vision om inflyttning och ökade kommuninkomster på Gotland är intimt förknippat med både näringslivet och kulturlivets utveckling, eller?
Det var ett givande och tagande under kulturfrukosten hur näringslivet och kulturlivet ska närma sig varandra, tala samma språk och "göra affärer" till allas fromma, men en sak fattades i diskussionen om kultur som tillväxtfaktor - nämligen de styrandes röst.
Bara en av de närvarande politikerna, kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi, lade sig i debatten. Övriga intog de lyssnandes skara.
*
Nu får vi hoppas att de tog intryck av diskussionerna. Att de förstår att de ekonomiska styrmedlen, som gör att konst och kultur kan bli en tillväxtfaktor, används på ett bra sätt.
Att konsten får möjligheter att verka, att konstnärerna kan leva drägligt så att kulturen kan bli den näring som Gotland så väl behöver utveckla.
Och att den marknad detta skapar kan utnyttjas av både kommunen och andra företag, inte minst inom turistbranschen.
Konsten i sig - det nyskapande, unika och det kreativa - det vi kan uppleva och samlas runt och det näringen och marknaden kan utnyttja, det är oftast inte lönsamt.
Om kravet är att konsten i sig ska vara lönsam upphör oftast det nyskapande, det unika och det kreativa. Då är risken stor att allt blir som tidigare.
Om detta skulle man vilja höra politikerna säga: "Det ska vi statsa på, redan när gotlänningarna börjar i skolan".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!