Täckating vid Broskogs på Fårö

Kultur och Nöje2007-08-14 06:00
När Carl von Linné, vars 300 års-jubileum firas i år, besökte Fårö 1741 beskrev han uthusen: "Deras ladugårdar äro merendels av ag betäckt så tjockt som ett halmtak dubbelt." Han framhåller agens förträfflighet och konstaterar att de är väldigt hållbara.
Landskapsbilden av Fårö med de många agtaken har bibehållits tack vare att det varje år läggs ett nytt agtak.
Den första lördagen i augusti är det av tradition täckating på Fårö. Då lägger man ett agtak vilket sker i ett fruktbart samarbete mellan Fårö Täckarlag och studenterna vid Gotlands Nation i Uppsala. Det var 1966 som Hembygds- och Kulturnämnden vid Gotlands Nation, tog initiativet till samarbetet.
Samarbetet går ut på att nationen har hand om arrangemangen för förplägnaden medan täckarlaget har ansvar för det praktiska arbete med agslåtter och själva täckatingen.
1966 var det Adolf Ekström som var agbas. Därefter blev Herbert Olsson agbas och numera har den uppgiften sen många år på ett föredömligt sätt skötts av Herbert son Åke Olsson.
I år var det en gammal ladugård som tillhör Per Ove och Gunilla Werling som fick ett nytt vackert agtak. Platsen var Broskogs som ligger på vägen mot Langhammars. Åke Olsson ledde arbete för de cirka 80 personerna som under glad samvaro arbetade tillsammans på det vackra området.
Den mat som äts under dagen är alltid densamma år efter år. Atingen inleds med frukost i Fårö skola då det bl.a. äts fläskpannkaka. Lunchen består av kalops och fruktsoppa. Den långa dagen avslutades traditionellt med fest på Bondans. Middagen består alltid av rökt flundra och risgrynsgröt.
Matlagningen sköttes som vanligt av Margareta Hultqvist och Sissi Jönsson i samarbete med studenterna från Gotlands Nation. Huvudansvarig för studenterna var i år Pontus Bornold.
Många intresserade både Fåröbor och turister kom under dagen för att se hur arbetet fortskred. När taket var färdigt var det dags för musikerna Inga Rimfors Olsson, Osborne Nyström och Arne Silvergren att bestiga taket för att fira det färdiga arbetet med musik på fiol och dragspel.
Varje år lär sig någon mer konsten att läggs ett agtak och på det sättet kan en urgammal tradition leva vidare.
Samtidigt bevaras Fårös landskap med de många vackra agtaken. Av Gotlands 147 byggnader med agtak finns 79 på Fårö. Ladugården med det nya agtaket förhöjer nu det vackra landskapet på vägen mot Langhammars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!