Surdegsbaket blir en helhetsupplevelse
Att baka med surdeg är hur enkelt som helst - men samtidigt ett mysterium, enligt Martin Johansson, hemmabagare och surdegsentusiast."Surdegsbröd" är en ny praktisk bok för dom som gillar brödbak, och inte har upptäckt att surdegsbröd går att baka i en vanlig ugn.
Men det viktigaste är naturligtvis den speciella surdegsgrunden av mjöl och vatten. Den bär den jästkultur som är basen i alla bokens recept, förvaras i kylen, matas med mjöl och vatten. Används efter matning om och om igen
Martin Johansson har hämtat inspiration bland annat från Rute och Erik Olofson vid Stenugnsbageriet.
En skillnad är dock att Martin inte tillsätter jäst i bröden. De bakas enbart på surdegens egen jäskraft.
Jag provbakar tre bröd, en baguette, gotlandslimpa och ett valnötsbröd.
Ha tålamod
Det är först vid det tredje försöket som allt fungerar, kan bero på surdegshandhavaren men det blir en viktig lärdom.
Enligt författaren bör man ha tålamod i början eftersom det handlar mycket om känsla, lukt, smak och utseende.
Jag kan själv
Mina fyra gotlandslimpor med pomeranssmak gick åt på drygt en dag ... belöningen ligger där ... varma med smör på ... mmmm.
Inte bara smaken, det är känslan att äta nyttigt bröd utan industrins tillsatser - och att vika tid åt en deg. "Jag-kan-själv-feeling", typ!
Nyttiga tips
Boken reder ut begreppen och beskriver hur man kommer igång, vilka redskap som bör finnas, exempelvis matberedare.
Den ger svar till er som är sugna på surbrödsbak.
Ett för mig nyttigt tips var att med ugnstermometern mäta när brödet är färdiggräddat.
Recept finns också på kanelbullar med surdegsgrund.
Ha tålamod, tid och våga improvisera, så blir brödbaket en helhetsupplevelse som du inte kan vara utan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!