Suder-revyn provar nya bantningsmetoder
För manus står författaren och journalisten Yvonne Winarve, som även regisserat.
- Jag har skrivit utifrån våra gemensamma idéer, säger hon.
"Pirrvittar med paddar u mack" blir Yvonne Winarves trettonde revy, hon har tidigare skrivit tolv stycken för Näs-revyn, den sista spelades 1995.
- På den tiden var vi ganska ensamma med revy på Gotland och det kom folk från hela ön, säger Yvonne Winarve.
Då, som nu, var speltiden förlagd till slutet av april, början på maj och vissa må tycka att det är i senaste laget att ge en revy av det gångna året då, men Yvonne Winarve tror att just tidpunkten bidragit till att så många kommit.
- Jag tror att den här årstiden gör att många kombinerar det med en utflykt på Sudret.
Den nybildade Suder-revyn, har sitt ursprung i Näs-revyn och består av aktörerna Jan Edlund, Göthe Carlsson, Anna-Maria Lindström, Mari Winarve och Ann-Marie Karlsson, orkestermedlemmarna Elisabet Franzén, dragspel, Ylva Pettersson, bas och Jörgen Åkerman, gitarr, Yvonne Winarve och Tore Pettersson, ansvarig för ljud och ljus.
Det var när Yvonne Winarve, i vintras, blev ordförande i den utfattiga bygdegårdsföreningen i Rone och började fundera på hur man skulle kunna dra in pengar dit, som idén om en revy föddes. Hon ringde de gamla vännerna från Näs-revyn, som var entusiastiska.
- Det var som att de suttit och väntat i elva år på att jag skulle ringa.
Ensemblen och bygdegårdsföreningen kommer att dela lika på intäkterna från revyn och det lär bli en slant, för trots att det nog aldrig tidigare spelats så mycket revyer på ön, är intresset för "Pirrvittar med paddar u mack" enormt, samtliga föreställningar är så gott som utsålda och telefonen bara fortsätter att ringa.
- Gotlänningarna är helt otroliga med det här med revyer, de har ju ingen aning om vad de kommer få se, säger Yvonne Winarve.
Hon tror att det är just den lokala anknytningen, som lockar.
- Gotlänningar vill läsa om gotlänningar, de vill se gotlänningar på scenen.
Det får de göra i "Pirrvittar med paddar u mack", där det genomgående talas gotländska, så när som på när gitarristen Jörgen Åkerman spelar programledaren Rickard Sjöberg. De "fastlänningar" som i övrigt dyker upp, är både oförstående och högdragna.
Under föreställningen får även revyns namn sin förklaring Pirrvittar är småkakor, ämnade att doppa och i revyns första akt, som utspelar sig hemma hos makarna Bertil och Anna, Göthe Carlsson och Anna-Maria Lindström, spelar den gotländska fikakulturen en central roll.
I köket springer, än den frodiga grannen Ines, Mari Winarve, som ständigt försöker sig på radikala bantningsmetoder, som dock alla har det gemensamt att viktminskningen ska ske utan fysisk ansträngning och avhållsamhet från sötsaker, än grannen Janne, som rådvill av alla EU-direktiv inte längre vet om det är betor, hampa eller kanske havre han ska så och ständigt ska kaffepannan sättas på, för är det inte klucku tei, så är det otndag och där emellan dricks det kaffi i största allmänhet.
Emellanåt dyker den kärlekskranka Inga, Ann-Marie Karlsson, upp och sjunger en stump, ackompanjerad av orkestern, som under hela föreställningen gör en hedervärd insats.
I den andra, kortare akten, förflyttar sig handlingen ut i det fria, till Ronehamn, Visby hamn och Kättelviken, där det finns en del märkliga djur. I revyn får de paddor, som planterats ut i Kättelviken och tallprocessionsspinnaren, eller macken, som man helt enkelt kallar den, ett samband och till revyns höjdpunkter hör, när Mari Winarve, Ann-Marie Karlsson och Anna-Maria Lindström gör ett dansnummer, som tallprocesspinnare, iförda pistagegröna herrunderställ, med nylonstrumpa över ansiktet och cerisa glitterdiadem, med tentakler.
- Jag kände själv att jag ville skratta, jag ville ha kul. Det här är väldigt enkelt underhållning, det säger jag till dem när de ringer att det är väldigt enkel underhållning, säger Yvonne Winarve.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!