Strindbergsväder över strandateljé
I mer än hundra år har konstnärsögon spejat ut över vattnen vid Själsö.
Vyn över Själsöviken är väl dokumenterad och nu kan man se hur de båda konstnärerna tolkat sina synintryck.
I det stora huset vid Brucebo har man på senare tid rumsterat om rejält. Ny teknik, bergvärme, sätts in och efter hand som ledningar dragits kors och tvärs har det mesta lösörets lyfts fram och tillbaka. För att bringa lite ordning i oredan har Torbjörn Axelman sorterat bland sina målningar, vilket resulterat i en anspråkslös utställning i den stora salen. I rummet intill hänger några av William Blair Bruces målningar, och därmed finns en möjlighet att på stående fot studera hur två konstnärer skildrat samma hav.
Ingen tror väl att havet var mer idylliskt i början av 1900-talet, men nog skiljer sig William Blair Bruces målningar en hel del från dem som Torbjörn Axelman gjort under senare delen av 1900-talet. Medan Bruce ofta lockas av solnedgångar, ljusspel över stilla vatten där molnen avspeglas är Torbjörn Axelman mer intresserad av häftigare väder och grådis som löser upp och nästan trollar bort horisonten. (Strindbergsväder kallar han en av målningarna.)
Alla dagar är lika fantastiska i strandateljén, försäkrar Torbjörn Axelman, som kallar sina målningar för dagboksanteckningar. Men att pulsa ner dit i snön en februaridag, göra upp eld och spana ut över ett hav insvept i kölddimma är något utöver det extra ordinära.
Från strandateljén ser Torbjörn Axelman varje sommar båtarna i kappseglingen Gotland runt dra förbi. Båtar på rad med färgglad spinnaker hissade är ett återkommande tema i målningarna.
Men allt som visas i stora salen är inte från Brucebo. På staffliet står ett pågående arbete, en målning av Brooklynbron i New York där man ser de båda World trade center-tornen i bakgrunden. Den första skissen till målningarna gjorde Torbjörn Axelman, som har sonen Jakob i New York, när tornen var intakta 1999. Att 2006 göra en ny målning med skissen som grund innebär ett dilemma, med tanke på historiens gång. Kanske kan tornens silhuetter tonas ner och ljuset från den intensiva storstadstrafiken framhävas. Konstnärens frihet löser förmodligen problemet
Bland målningarna finns även en del motiv från Uppsala, liksom i fallet med New York skildras kvarter och platser som inte längre går att finna.
Det är, som sagt, en högst anspråkslös utställning. Några angivna öppettider finns inte, men den som har vägarna förbi och knackar på har möjlighet att få se målningarna - om Torbjörn Axelman är hemma. Efter det kan man ta en promenad ner till strandateljén, se ut över havet och fundera - hur skulle du skildra vädret just i dag?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!