Stort bok- och forsknings- projekt slutar som det började
I den vetenskapligt anlagda, 494-sidiga volymen (Gotland University Press), redogör ledande forskare från länderna kring Östersjön för sina synpunkter på hur vår del av världen mellan 1100 och 1400 e. Kr. också blev en del av Europa. En bok som vid en första betraktelse kan synas något svårtillgänglig, med engelska och tyska som språk och vetenskaplig till sin natur, men som äger ett starkt Gotlandshistoriskt intresse eftersom den sätter in öns medeltida guldålder i sitt internationella sammanhang.
CCC-projektet har pågått lika länge som Högskolan existerat (1998), egentligen längre eftersom det fick sina första anslag 1996. Med Riksbanken som huvudfinansiär kunde projektet sysselsätta drygt 20 arkeologer, geografer och historiker från flertalet Östersjöländer. Det blev därmed också ett av landets största historisk-vetenskapliga forskningsprojekt.
CCC-projektet har hela tiden haft sin ledning i Visby och engagerat många gotländska specialister, bland dem Nils Blomkvist, Dan Carlsson, Sven-Olof Lindquist, Ulf Palmenfelt, Tryggve Siltberg med flera. Samarbete har också skett med forskare, från andra Östersjöländer samt från Lund.
I samband med bokreleasen kommer också f. landsarkivarien Tryggve Siltberg att ge en översikt av Gotlands flora av kulturvetenskapliga skriftserier. Den nu utgivna boken är just en del av en sådan serie. År 1998 kom CCC-projektets första publikation ut, i serien Acta Visbyensia. I samband med det togs beslut om att projektet skulle avslutas på samma sätt. Därför har den färska volymen utgivits i Acta Visbyensiaformat och numreras Acta Visbyensia XII. Och med denna sättes också med all sannolikhet slutpunkten för den skrifteserien eftersom man nu står utan huvudman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!