Stort antal forn- fynd säljs på nätet

Kultur och Nöje2004-05-14 04:00
99 gotländska fornfynd från vikingatid ligger ute på internet för försäljning. Det är en firma i USA som specialiserat sig på historiska vapen som står bakom försäljningen:
­ Nu har de tydligen också fångat upp vikingatida, gotländska fornfynd, säger biträdande länsantikvarie Christian Runeby som är ytterst oroad över utvecklingen.
Men det är möjligt att verksamheten är legal, även om man från gotländskt håll är ytterst tveksam till det.
­ Frågan ligger nu på central nivå, vilket innebär att ärendet utreds av Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Det var länsmuseet i Uppsala som upptäckte hemsidan. Därifrån kontaktade man omedelbart länsstyrelsen på Gotland:
­ Vi är synnerligen angelägna att göra något åt det, säger Christian Runeby. Eftersom det är ett annat land inblandat måste dock ärendet gå centralt via Riksantikvarieämbetet.
­ Härifrån kontrollerar vi de omständigheter som det hänvisas till i texten.
Arbetet centreras till att ta reda på när fynden kan ha kommit fram, vilka grävningsarbeten som gjorts på den misstänkta platsen vid Gudingsåkra i Vallstena.
Man tittar även på om det finns äldre material som i så fall kan innebära att verksamheten är helt och hållet laglig.
­ Allt pekar på att det är typiska metallsökarfynd, menar Christian Runeby.
I så fall skulle det röra sig om illegal verksamhet. Och polisen är informerad om ärendet.
Uppgifterna på hemsidan påstår även att det rör sig om ett samlat fynd från en och samma plats på Gotland, vilket dessutom ska ha varit publicerat i boken ¿Gutar och Vikingar" från 1983.

Lösfynd var tidigare fullständigt lagligt att sälja vidare eftersom det tillhörde upphittaren. Men begreppet ¿lösfynd" har varit en relativt luddig formulering. I nuvarande lagstiftning har begreppets definition ändrats ­ i dag finns det i praktiken inga fynd som kan kallas ¿lösfynd" och det ska i så fall bevisas av upphittaren.
­ Det är en praxis som vuxit fram under åren, säger Christian Runeby. Men lösfynd finns ju mer eller mindre på varenda gård på Gotland. Och det händer att några av dem säljs på auktioner runt om på ön. Men att det sker i den här omfattningen har jag aldrig varit med om. Det är 99 föremål som bjuds ut till ett sammanlagt pris på närmare 200 000 kronor.
Det oroar länsstyrelsen eftersom priserna tyder på ett stort intresse. Det kan i sin tur locka privatpersoner till försäljning och det drar med all sannolikhet med sig ett ökat antal illegala metallsökar-raider på ön.

­ Det kan vara en baksida av marknadsföringen av Gotland Vikingaön, menar Christian Runeby.
Han ser en koppling till den internationella informationen om Gotlands unika plats i den vikingatida historien, bland annat med mängden fynd som funnits och säkerligen finns i den gotländska myllan.
Om den illegala metallsökningen säger han att antalet påkomna skattletare minskat. Men det kan bero på att de blivit skickligare och inte letar lika öppet som exempelvis under -90-talet. Det kan finnas anledning för markägare och privatpersoner att hålla ögonen öppna och rapportera eventuella händelser till polis eller länsstyrelse/länsmuseum.
­ Vad vi kan göra nu är att kontrollera uppgifterna på hemsidan, säger Christian Runeby, bland annat uppger de att de kan lämna äkthetsintyg på sakerna ­ vad nu det innebär i praktiken.
Detta ¿Certification of Authenticity" påstås på hemsidan verifiera varifrån föremålet kommer samt datering.
Oroad. Christian Runeby, biträdande länsantikvarie, framför den hemsida som saluför gotländska fornfynd från vikingatiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!