Stödaktioner för att rädda BAC
Fredagen den 16 februari beslutar Kulturrådet om det ska bevilja ytterligare pengar till Baltic Art Center i Visby.
För att skapa opinion och uppmärksamhet kring centrets betydelse för kulturlivet och den regionala utveckling av Gotland, görs nu olika stödaktioner.
Bland annat har Mattias Svensson, utbildningsledare Gotlands Tonsättarskola, och Sven-David Sandström, professor vid Indiana University och Gotlands Tonsättarskolas mentor, skrivit ett upprop som ni kan läsa delar av härunder.
Eldsjälarna bakom BAC försöker också sprida engagemang bland "BAC:s vänner" att på olika sätt göra kommunen uppmärksam på vikten av fortsatt finansiering av centret.
*
"Sedan 2001 har gotlänningarna kunnat njuta av och drabbas av konst på högsta internationella nivå. Om inget görs snabbt kan den tiden snart vara ett minne blott. BAC riskerar nämligen nedläggning om inte kommunen agerar. Nu.
Vad krävs då av kommunen? Jo, att de skjuter till 500 000 kronor. Låter det mycket?
Betänk då att bidrag från kommunen skulle generera lika mycket tillbaka till Gotland i statliga medel. Senaste åren har varje investerad kommunal krona dubblerats. En nettovinst helt enkelt" så skriver Mattias Svensson och Sven-David Sandström i sitt upprop.
De beskriver BAC som en viktig del i de andra centrumbildningarna i Visby och att det också är en viktig och vital del i det vardagliga perspektivet. Inte minst när det gäller att stå värd för de välbesökta kulturfrukostarna.
"På kulturfrukostarna samlas bildkonstnärer, musiker, tonsättare, dansare, skulptörer, filmskapare, keramiker, glaskonstnärer, textilkonstnärer, stenhuggare, skådespelare, författare, diktare, artister, bibliotekarier, ljudkonstnärer, kulturpolitiker och kulturadministratörer för att utbyta idéer och diskutera kulturpolitik. Det händer spännande saker på Gotland, kulturkitteln kokar" konstaterar Svensson och Sandström.
"BAC är mer än bara en utställningshall. BAC är del av en större struktur. BAC är en av de kulturorganisationer som gör att det är spännande att bo och verka på Gotland.
Så allra käraste politiker. Rädda BAC. Värna om våra kulturorganisationer. Det tar enormt med kraft och tid att bygga upp en verksamhet, men en axelryckning att rasera den" avslutar de sitt upprop.
*
Efter att Kulturrådet har haft sitt möte på fredag kommer BAC:s styrelse att ha ett extramöte för att ta ställning till nedläggning eller fortsatt drift. Utgångspunkten är att man inte kan klara sig på de 1,5 miljoner kronor som nu finns i årliga anslag.
"Kan däremot en grundfinansiering säkras så kan verksamheten utvecklas med Riksutställningar, Östersjösamarbetet, Nordiskt kulturutbyte, EU Culture och nationella samproduktioner. Förutom den utställningsverksamhet som BAC har givit den gotländska publiken så reser de nya produktionerna från Gotland runt i världen. Rosa Barbas film visas nu på fyra olika europeiska filmfestivalen och William Kentridge verk visas ju på Moderna museet i Stockholm, et cetera.
Vi som arbetar med verksamheten är stolta över vad vi har åstadkommit. Problemet är att beslutsfattarna på Gotland inte inser vad de har och vad de riskerar att förlora.
Vad vi behöver nu är att de som anser att det är viktigt att BAC finns kvar på Gotland för sin röst hörd" skriver man vidare i brevet till "BAC-vänner".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!