Snart kanske även kvinnor får bada

Något håller på att hända i herrföreningen DBW. En arbetsgrupp ska diskutera hur föreningen ska möta framtiden och den så länge hett debatterade frågan om kvinnligt medlemskap ska upp på tapeten.

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2015-02-05 16:26

– Det är ju strålande. Det finns gott om kompetenta kvinnor att välja in, säger landshövding Cecilia SchelinSeidegård.

Det var i tisdags på De badande vännernas medlemsmöte som man beslutade att tillsätta en arbetsgrupp som förutsättningslöst ska diskutera hur föreningen ska gå in i framtiden. En av de frågor som då blir en viktiga är den om huruvida den anrika föreningen ska öppna för kvinnorna. Sällskapets ordförande Petter Rimfors vill inte säga hur diskussionerna går bland medlemmarna. Själv tycker han att det fungerar bra som det är i dagsläget, med bara män.

– Men visst kan kvinnorna komma in i sällskapet på ett bra sätt också.

Nya medlemmar kommer in i sällskapet på rekommendationer av någon som redan är medlem, och det är också så kvinnorna kan bli invalda i framtiden.

Cecilia SchelinSeidegård har i flera sammanhang varit tydlig med att hon tycker att sällskapet bör öppna sig för kvinnorna.

– DBW har som idé att knyta till sig människor i viktiga positioner i samhället och då är det konstigt att man utesluter hälften av dem som skulle kunna vara med och bidra.

Det är en lång process fram till ett eventuellt kvinnligt medlemskap. I maj i år väljs arbetsgruppen som sedan får fram till 2017 på sig att presentera en rapport som sällskapet sedan ska ta ställning till. Tidigast i januari 2019 skulle stadgarna kunna vara ändrade.

DBW har för närvarande 750 medlemmar men det är en åldrande skara.

– Förra året avled fler än vad som valdes in, säger Petter Rimfors och menar att sällskapet måste utveckla sig för att locka yngre medlemmar.

Han poängterar också att även om kvinnligt medlemskap inte är tillåtet så är den verksamhet sällskapet stödjer jämställd. Stipendier och bidrag av olika slag går både till män och kvinnor.

"Den 9 juli 1814 bildade tio unga män i Visby Sällskapet DBW. Namnet De Badande Vännerna valdes för att man ursprungligen träffades för bad och friluftsaktiviteter i Snäckgärdsviken norr om Visby.

Sällskapet skall enligt sina stadgar ”verka något nyttigt för det allmänna”, stödja humanitär och kulturell verksamhet samt främja ett sunt friluftsliv. Även bevarandet av ”Visby stads säregna skönhet och ålderdomliga prägel” är en viktig angelägenhet."

Källa: DBW:s hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!