Under 60 år har Sliteteatern agerat lokal för teater, bio och annan scenkonst. För att fira detta bjöd teaterföreningen Norrscen och Slite biografföreningen in till jubileumsfest på lördagskvällen. På plats, såväl 1954 som 2014, var skådespelarna Sven Wollter och Arthur Hultling. Båda var för 60 år sedan med i teaterensamblen Pionjärteatern som spelade upp pjäsen "Lyckliga Dagar" under Sliteteaterns invigning den 21 juni 1954.
– Det är helt otroligt att vara här. Jag har inte varit här på 60 år. Då var man ung, vacker och jäkligt engagerad. Nu är man bara engagerad, skrockar Arthur Hultling när han kliver in i salongen som med några få undantag ser likadan ut i dag som 1954.
När Helagotland.se besökte Sliteteatern under lördagsförmiddagen fanns inte Sven Wollter på plats. Han hade missat sitt flygplan, men skulle dyka upp till kvällens firande. Däremot kunde 88-årige Arthur Hultling berätta hur det kom sig att just hans teatersällskap fick inviga teatern i Slite.
– Det var Skånska Cement, som senare blev Cementa, som byggde den här lokalen. Till invigningen ville de ha en föreställning, så de ringde runt till olika personer tills de hamnade hos mig. Jag hade då arbetat hela våren med att få igång Pinjärteatern, men saken var den att vi bara spelade på vårdhem, mentalsjukhus och anstalter. Vi skulle ha vår premiär några veckor senare på Långholmen. Att personen som ringde inte lade på luren när han hörde det begriper jag inte, men de bokade in oss och vi genomförde tre föreställningar för fulla salonger.
Arthur Hultling berättar att biljetterna till föreställningen kostade mellan tre och fem kronor, och att skådespelarna i sällskapet fick en lön på 50 kronor var om dagen. När han nu återvänder till Sliteteatern 60 år senare känner han sig hedrad.
– Det känns stort, och det kommer att kännas ännu större att sitta här på scenen i kväll tillsammans med Sven (Wollter) och berätta anekdoter från förr för publiken. Det känns hemskt roligt.
Även från arrangörsgruppens håll är man stolta över att ha lyckats få de två herrarna till ön för jubileumsfesten.
– Det är fantastiskt. Det är verkligen grädde på moset att ha dem på scenen i kväll. Arthur kommer även att prata med en kvinna som satt i publiken 1954. Hon är i dag 92 år gammal och jag tror det kan bli ett fint samtal, säger Gerhard Österlin.
Den 88-årige huvudpersonen Arthur Hultling har sedan många år lagt skådespeleriet åt sidan. I dag ägnar han sig åt att arrangera konstutställningar, men han berättar att han börjar se ett slut på karriären.
– Jag har sagt att jag ska gå i pension år 2016, då fyller jag nämligen 90 år, säger han.