Slitebio blir öns första helt digitala biograf
Film- och biointresset har ökat på Gotland de sista åren och förutom den nya Biostaden med tre salonger och eventuellt en fjärde på önskelistan, samt Folkets bio i Visby, finns det ytterligare åtta biosalonger på landsbygden som visar film regelbundet eller under sommartid.
Slitebion på Slite teater blir en av landets 70 helt digitaliserade och Gotlands modernaste biograf när tekniken installeras under mars månad. foto: gt arkiv/tommy söderlund
Foto: Söderlund Tommy
I mars byggs maskinrummet om och istället för tunga 35-millimetersrullar kommer filmerna att levereras på hårddiskar.
Det var 90 biografer runt om i landet som ville vara med i pilotprojektet men bara 28 fick stöd och av dessa var tio fristående biografer, precis som den i Slite.
Först på Gotland
Slitebion kommer att investera i en utrustning som klarar av att visa filmer digitalt med den internationellt satta standarden 2K, något de blir först med på Gotland.
Investeringen kostar nästan 700 000 kronor och Filminstitutet bidrar med sextio procent, resterande belopp består av ett kommunalt bidrag på 100 000 kronor, sponsorbidrag från företag i Slite, samt eget kapital och slutligen ett banklån.
Den digitala tekniken är betydligt billigare för filmbolagen, vilket gör det möjligt för digitala biografer att få filmkopior betydligt tidigare och att minska fraktkostnaderna. Tekniken möjliggör även andra sorters visningar, som direktsända operor, konserter och sportevenemang. Det blir även enklare och billigare att genomföra arrangemang som skolbio, knattebio, pensionärsbio och filmklubbsverksamhet.
Ett levande Slite
- Slite Biografförening som visar film på Slitebion är en ideell verksamhet och vi ser som vår uppgift att vara en del av ett levande Slite, säger en av eldsjälarna i föreningen, Ulf Nyman som också är en av maskinisterna.
- Att kunna skapa arrangemang där alla, unga som gamla, kan samlas, träffas, umgås och dela på upplevelser är för oss en ynnest. Vi är stolta och ödmjuka inför det förtroende som alla inblandade visat oss, samtidigt är vi beredda på de ökade krav som ställs på oss som förening, krav från bidragsgivare och våra besökare, säger han.
- Det här blir ett lyft för alla på Gotland som gillar film och vi ser att intresset är större än någonsin, säger Isak Mozard på Film på Gotland som bistått Slitebions ansökan och genomförande av digitaliseringen.
Ambullerande utrustning
Han deltog också i det möte som arrangerades i Katthammarsvik i fredags där representanter från alla landsortsbiograferna var med.
- Här diskuterades olika lösningar inför framtiden, också att dela på ambullerande utrustning. Alla biografer vill ha den nya tekniken för att kunna visa aktuell biofilm även i framtiden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!