Skrämmande läsning om kulturen på en arbetsplats
Marianne Werkelin har summerat sina nästan 20 år inom barnomsorgen i en Stockholmsförort.Förhållandet till sina chefer, många arbetskamrater och även facket beskriver hon som ett "rent helvete" i en liten bok hon nu gett ut på eget förlag.
Marianne Werkelin flyttade tillbaka till Mölner på Fårö 2005 där hon bland annat skrivit en bok om sitt arbete inom barnomsorgen. foto: bengan zettergren/arkiv
Foto: Bengan Zettergren
Att sätta sig ner och sammanfatta sina upplevelser i en bok blev för henne ett sätt att att försöka förstå vad som egentligen hade hänt.
Och det ska sägas redan från början, detta är ingen litterär bok. Här handlar det istället om en läkandets process och som sådan kan boken ha ett stort värde också för andra. Det är bitvis en både ohygglig och gripande vittnesbörd, berättad rakt upp och ner.
Marianne Werkelins berättelse och erfarenheter från arbetslivet handlar i mycket om tilltron till sina arbetskamrater, ständiga svek som i sin förlängning skapar otrygghet, stress och även ett mått av psykiskt lidande.
I boken har hon komprimerat väsentligheterna i sitt liv på cirka 65 sidor. Det är naturligtvis alldeles för kort, men vi kan läsa om en ganska vanlig och positiv barndom och uppväxt på Fårö. Vi följer henne under studierna och praktikplatserna till både barnskötare och förskollärare. Vi följer henne mellan de första anställningarna både i Visby och i Stockholm.
Svårigheterna började med den första riktiga anställningen på en förskola i en av Stockholms förorter 1987. Det tog nästan 20 år av hennes liv att förstå hur saker hängde ihop och den "hjärntvätt" hon utsatts för fram till 2005 då hon valde att sluta inom barnomsorgen och flytta tillbaka till Fårö.
En partsinlaga, jo visst, men det är ändå en skrämmande läsning om kulturen på en helt vanlig arbetsplats.
Kollegorna, chefen och jag i barnomsorgen
av Marianne Werkelin
Eget förlag 2009
av Marianne Werkelin
Eget förlag 2009
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!