Skinnknutten skriver gotländsk mc-historia
Som ung var han skinnknutten som härjade på Visbys gator och blev åtalad och fick böta.Idag har han som pensionär lugnat ner sig betydligt och tar helst trampcykeln. Och istället för att fara fram per motorcykel skriver han om dem.
Hejdebyloppet, senare kallat Visbyloppet, var en populär tävling som lockade elitförare. Här starten 1933.
Foto:
400 sidor om motorcyklar och dessutom massor av bilder - det är något för entusiasterna att frossa i.
Tiden har han begränsat till 50 år, från det att kontoristen Gunnar Norrby i Visby 1909 inregistrerade sin Royal Enfield och alltså fick nr I 1 - till 1959 då intresset för motorcyklar dalat betänkligt till förmån för bilen. Dock - idag är ju mc-intresset stort igen.
Speedway
Hur man kan skriva 400 sidor om gotländsk mc-historia? Jo, genom att berätta om alla dessa tävlingar, den första 1921 och senare det populära Hejdebyloppet, jordbane- och rundbanetävlingar på A7-området och Bogeviken, och slutligen speedway på Galgberget.
Bengt Brolin bjuder på referat och resultatlistor från alla dessa tävlingar med Gustaf Falck, Fritz Löfqvist, Varg-Olle och allt vad de hette.
Alla dessa framrusande motorcyklar väckte förstås även en hel del kritik - Bengt Brolins egen farfar var en av många som skrev ilskna insändare!
Men boken bjuder också mången rolig historia. Som när arrangörerna fingerade en olycka med tanken att de tävlande skulle stanna och hjälpa den nödställde mc-föraren som låg på vägen. Men inte en enda stannade för att ge hjälp - inte annat är två småflickor på trampcykel som frågade "Kan vi hjälpa farbror?"
Ibland är också bilar inblandade och dråpligt var väl mötet i Tingstäde 1929 mellan J Erik Siltberg (förste generationen Ford-Siltberg) och GM-försäljaren Emil Appelquist. Vägen var för smal för de två konkurrenterna att mötas och Appelquist, som var på en privat resa i en Chevrolet, ville inte flytta sig för tävlande Ford-Siltberg. Den senare försökte ändå pressa sig fram men fastnade med kofångaren under Appelquists framskärm!
Röda Lyktan
Mycket, mycket tävlande alltså. Men här och var uppblandat med många små allmänna notiser, ofta om dödsolyckor, den första på Broväg 1930. Motorcyklisten som vid järnvägsövergången där dödades av tåget var till yrket - lokförare!
Vi får också läsa om mc-föreningarna, om polisens och försvarets motorcyklar, mc-bilarna och en rolig avdelning handlar om kluriga hemmabyggen.
Och naturligtvis finns här raggarfiket Röda Lyktan, raggarstråket genom stan och hur Bengt Brolin själv väsnas så mycket att han får böta.
Boken avslutas med rena julafton för kalenderbitarna; tabeller med registreringsnummer, mc-märken, mc-försäljare och annat.
Det är ett imponerande arbete Bengt Brolin visar upp, och det gäller också insamlingen av bokens alla bilder, som trots åldern håller bra kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!