Det är ovanligt trångt när Gotlands läns folkhögskola håller elevutställning på Langska huset i Visby. Årskurs ett hade tio elever på kursen i skinn och design, och tolv gick textil och design. Tillsammans med de åtta eleverna i årskurs två blir det totalt 30 utställare.
I hallen möts man av några av de inledande obligatoriska uppgifterna - att väva en handduk och att tova vantar. Sedan tar skapandet olika riktningar, för att fantasin har flödat på Folkan råder det inget tvivel om. Här finns en knallröd fårskalle, ett kranium som hamnade i samma färgbad som skinnen. Och här kan man skåda en jättelik mus i fårskinn.
Förrädiskt lika riktiga fårskinn är de fällar som eleverna tovat.
- Till skillnad från de andra skinnen så lever de här djuren som lämnat de här lockarna. Så vi kallar dem veganskinn, säger Eva Hottinen som gått första året på skinn och design.
Eva Hottinen tycker att utbildningen varit "kanonbra", men tänker ändå inte söka till andra året:
- Jag ska avsluta min arkeologiutbildning. Skinnutbildningen behövde jag för att lära mig traditionella garvningstekniker, det kommer jag att ha nytta av även som arkeolog.
Ginger Karlsson är en av de ettor som vill gå andra året.
- Att få umgås med skapande själar har varit underbart. Alla dagar, säger hon.
Det är egentligen bara en sak som fattats - killarna. De 30 som ställer ut är samtliga kvinnor.
För eleverna som går andra året väntar ett projektarbete som ska ta ungefär 160 timmar. Några av de åtta tvåor som ställer ut visar prov på projektarbeten. Här finns bland annat klänningar med exempel på olika skärning.
Men mest tid på sitt projektarbete har ändå Anneli Gunnarsson lagt. Hennes tovade pläd (med ull från egen besättning) har tagit 320 timmar att få ihop.
Utställningen i Langska huset pågår till och med den 13 maj. Vill man se hur hantverkseleverna arbetar så finns möjlighet nu på lördag. När folkhögskolans dag firas i Visby kommer elever från Folkan att visa prov på bland annat tovning. Den dagen visar även elever från andra utbildningar prov på vad man får lära sig i Hemse och Fårösund.