est iögonfallande vid utställningen av de 14 elevernas examensarbeten är Erika Gustréns tre klänningar.
En av dem är tillverkad av tidningspapper, de två andra av återvunna plastpåsar och tyllgardiner.
- Jag hoppas att mina nya plagg ska öppna ögonen för folk, att man kan ta tillvara det som de flesta slänger. Det handlar om att återanvända och jag har arbetat med en miljöaspekt under mitt slutprojekt, berättar Erika Gustrén.
Reviderade verk
Hon har ett stort intresse för mode och köper själv flera olika modemagasin för att hålla sig uppdaterad, men till en av sina nya klänningar har hon offrat två nummer av Plaza och två av Elle.
Tyllgardiner och framför allt gamla spetsar finns i många svenska hem undanstoppade i byrålådor och garderober.
Här har de blivit moderiktiga plagg och samma gäller förrådet av svarta sopsäckar, vita och röda ICA-plastkassar och ett antal återvunna fryspåsar.
- Det kanske inte blev som jag tänkt från början, verkligen gör sig alltid påmind och jag har naturligtvis fått revidera mina första intentioner, berättar Erika Gustrén.
Förskolegrind
Erika Gustrén beskriver det tio veckor långa examensprojektet som en enormt lärorik period. Hon har testat många olika material och tekniker som hon kommer att fortsätta att utveckla.
Så är det också för gotländska Amalia Ericsson som tillsammans med Gunnebo-koncernen jobbat med en helt ny grindlösning för förskolor.
- Det är många i min egen bekantskapskrets som också bekräftat behovet av en säkrare lösning, som eliminerar exempelvis slarv och glömska, säger Amalia Ericsson.
Den nya grinden fungerar som en skjutdörr, är självstängande med hjälp av sin egen tyngd, den kan förses med belysning och företaget har redan gett Amalia en positiv respons för hennes idé.
- Jag tvivlar inte på min egen innovation, men det är klart att tio veckor inte räcker för att lansera en helt ny produkt med alla de nya tekniska lösningarna. Det har dock varit en bra start och självklart går vi vidare för att utveckla grinden, säger hon.
De flesta av eleverna har arbetat mot gotländska företag.
Bland de produkter som nu visas på Almedalsbiblioteket kan man se ett kombinerat poolhus och gäststuga, med bastu och utomhusdusch. Det är Yvonne Svensson som designat och hon har jobbat med ett marint tema mot en privat gotländsk företagare, Klas Edman i Hablingbo, som redan påbörjat produktionen.
Andra elever har exempelvis arbetet med nya skyltar och mobil-appar för parkering i Visby innerstad, inredningsdetaljer, disk- och sopsortering för högskolerestaurangen eller entréhallar till flerbostadshus, för att bara nämna några projekt.
"Tråkigt"
Eleverna som lämnats lärarlösa den sista delen av terminen tycker naturligtvis att det är sorgligt att utbildningen läggs ner.
- Den har varit viktig för många gotländska småföretagare och utbildningen har varit positiv för ön när företagen kunnat skapa egna nischer, menar eleverna.
- Tråkigt att högskolan inte riktigt förstått konsekvenserna för Gotland, säger Amalia Ericsson.