Se trädparken i Lummelunda

Lummelundapergolan. Ann Lundmarks design förenar former och mönster till ett uterum för både umgänge och avskildhet. Foto: Rolf Jönsson

Lummelundapergolan. Ann Lundmarks design förenar former och mönster till ett uterum för både umgänge och avskildhet. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-02-23 04:00

Någonting att sitta på, någonting att leka i och någonting som lyser upp.

I våras presenterades samarbetsprojektet Lummelunda trädpark.

Vid årets möbelmässa i Stockholm visades de designade objekten.

Nu ställs alla produkterna ut på Almedalsbiblioteket i Visby.

- Tillsammans med några av öns snickeriföretag hoppas vi att parken skall bjuda på flera överraskningar i form av produkter och föremål som tillverkas på Gotland, säger projektledaren Frode Falkenhaug.

Lummakojan, Lumlum-borgen, Lummelundapergolan, Lummelundalampan och Lummelundabänken är några exempel på kreativa lösningar som skapats inom projektet som finansieras av Landsbygdscentrum.

Lummelunda trädpark är ett projekt i Svensk forms anda och ett samarbete mellan Hemslöjden, Svensk Form Gotland, Högskolan på Gotland, Lummelundagrottan AB och snickeriföretag på ön.

Projektet går ut på att skapa en park i ädellövskogen mellan grottan och havet. Med träden som utgångspunkt har olika produkter utvecklats av studenterna som går det sista året av tre vid Högskolans avdelning för industriell design.

- Nu läggs utbildningen ner och vid halvårsskiftet 2012 går de sista designeleverna ut. Det är tråkigt, särskilt som en kampanj startar för form- och designområdet på Gotland, konstaterar Frode Falkenhaug.

Som ordförande i Svensk form Gotland sitter han i en styrelse med representanter för både organisationer och det gotländska samhället. Föreningens främsta uppgift är att värna om form och design som en utvecklande kraft på ön, med sikte på att regionen ska bli ett föregångsexempel inom form och design.

- Vid Lummelundagrottan finns plats för tjänstedesign. Där kan parken utvecklas till ett besöksmål med allt från pedagogisk uppläggning med skyltar, till ren produktdesign där träden och trädslagens egenskaper utgör såväl ram som möjligheter, förklarar projektledaren som också är hemslöjdskonsulent på Gotland

Med finansiering genom Landsbygdsprogrammet är Lummelunda trädpark ett projekt i denna anda. Men när kan besökarna se nyheterna som skapats direkt för platsen?

-Närmast fortsätter projektet med tillverkning i snickerier på ön, förklarar Frode Falkenhaug.

-Så snart som möjligt men när de kan komma på plats är ännu inte bestämt, säger Hanne Ödin som är vd i Lummelundagrottan AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!