Satsa på Gotlandsmusiken! - det ger tiofalt eller mera tillbaka
Ekonomin blir en rysare de närmaste åren, säger Eva Nypelius. Svåra prövningar väntar våra kommunfullmäktige. Inte minst på kulturens område.
En satsning på Gotlandsmusiken ger pengar över till kommunen. Här får strikta ekonomiska hänsyn för en gångs skull oväntade och underbara konsekvenser, skriver Owe Ronström. foto: gt arkiv/Tommy söderlund
Foto: Tommy Söderlund
Samtidigt ställs de inför kultur- och fritidsnämndens förslag till omfattande nedskärningar just på kulturens område. Det går helt enkelt inte ihop, de vackra orden rimmar alltför illa med de verkliga planerna.
Så vad väljer de?
På en punkt bör beslutet tack och lov vara lättare. Det gäller Gotlandsmusiken. När det går dåligt för kommunen gäller det att slå vakt om de verksamheter som går bra, som lönar sig. Och det gör Gotlandsmusiken. Den är en vinstmaskin, socialt, kulturellt och inte minst ekonomiskt.
För en knapp miljon håvar kommunen ytterligare tio. Lägger vi till inkomsterna från skatter och annat blir resultatet omkring 18 miljoner. Den totala samhällsekonomiska vinsten är ännu större.
Mycket få investeringar ger avkastning av det slaget. Så vad finns det att välja på? Beslutet torde vara enkelt:
- Ge Gotlandsmusiken de pengar de behöver och få tiofalt eller mer tillbaka.
Vinst direkt!
I svåra tider får ett redan sargat kulturliv stryka än mer på foten. Så brukar det vara. Men i det här fallet finns det alltså skäl att tänka precis lika vittfamnande som inför beslutet om kongresshallen.
Den gången röstade kommunfullmäktige för en investering på vad som till slut blev runt 100 miljoner, för att förväntade kongressgäster förmodades kunna spendera upp till 2 500 kronor om dagen på kongressande, mat, dryck och hotell.
Genom att räkna om besöksnäringens möjliga framtida inkomster till hela samhällets fick man ihop en budget som kunde antas.
När det gäller Gotlandsmusiken handlar det om en säker investering på några få miljoner. Man behöver varken räkna med förmodade inkomster eller lita till goda konjunkturer. Det är som att dra i snöret på en basar, vinst direkt, varje gång. Dessutom storvinst, upp till tio gånger de satsade pengarna.
Vem har råd att avstå?
Trist tågordning
Först kommer ekonomin, sen kommer ekonomin och på tredje plats - ekonomin. Det är den trista tågordningen i dagens värld. Men i fallet Gotlandsmusiken får strikta ekonomiska hänsyn för en gångs skull oväntade och underbara konsekvenser.
En satsning på Gotlandsmusiken är nämligen i praktiken också är en satsning på precis dem som får känna av ekonomismens iskalla snålblåst som hårdast, skolbarnen, ungdomarna, de gamla och sjuka. Skolkonserter, musikaler för barn och ungdom, underhållning på sjukhus och äldreboenden över hela ön, det är en stor del av vad Gotlandsmusiken faktiskt sysslar med.
Och hur var det nu igen det stod i det kulturpolitiska programmet? Just det, att "kulturlivet ska vara tillgängligt och levande för hela öns befolkning".
Så hur svårt kan det vara?
Ge Gotlandsmusiken mer pengar, det lönar sig. Särskilt just nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!