Samhällskritik och paradoxer på temat natur
När Gotlands konstmuseum under 2008 firar sitt 20-årsjubileum startar det med en utställning på Fornsalen - [natúrligvís]. Temat för denna utställning som redan visats på Färöarna, Island och Grönland är "naturen" - och efter Visby ska utställningen vidare till Köpenhamn.
Foto: Tommy Söderlund
Eftersom de flesta konstnärerna är öbor, Färöarna är dessutom mindre än Gotland till både yta och folkmängd och en ö där fisket inte bara är huvudnäring - fisket betyder allt för denna självstyrande ögrupp i det danska kungadömet - är miljöfrågorna och havets tillstånd oerhört viktiga. Djurlivet på exempelvis Grönland och Island är rikast under vattenytan, en fauna vi vanligtvis inte kan betrakta utan hjälpmedel, men som är så enormt viktig för framtiden.
*
Utställningen fokuserar på naturen i konstsammanhanget och på experiment i både material, uttryck och som samhällskritik. Som den monumentala målningen "Manmade" av färöingen Edward Fuglø där han ger en kommentar till miljöfrågorna, fiskekvoterna och rovfisket av torsk. Aktuellare än så här kan knappast samtidskonsten vara.
Edward Fuglø är en av tre av utställningens konstnärer som är med på resan till Gotlands Fornsal för att sätta upp [natúrligvís]. De två andra är Friða Brekku, också hon från Färöarna, och dansken Simon Løvind.
Friða Brekku är grafiker och har med två större litografier tagit sig an himlavalvets formationer. På en liten ö som Färöarna slås hon av att himlavalvet blir så stort, tar sådan plats i ens medvetande och alltid är närvarande. Även här finns stora likheter med Gotland.
I hennes värld är Föröarna centrum och hon har valt att åter bosätta sig där efter en tid i Danmark. Hennes kartbild av tillvaron är enkel men har oändliga variationer och för att behålla anknytningen till verkligheten finns även konturerna av Konstmuseet på Färöarna med på en bild.
Simon Løvinds och Kassandra Wellendorfs interaktiva videoinstallation utgår från naturens skönhet, i det här fallet Dynjandiforsen på Island. Här kan man möta naturens vildhet och ursprung, samtidigt paradoxen, att många andra också gör det. Vid detta turistmål är man aldrig ensam, här finns andra som precis som du vill se det orörda och vilda.
*
Natur som genre kan användas på många sätt, vilket den här utställningen ger uttryck för, samtidigt som den blir mera påtaglig på en ö som exempelvis Gotland.
På Färöarna skapade den en stor debatt när det var vernissage på Nordens hus i Torshamn.
-Det var ett helt nytt sätt att angripa ämnet natur som bröt totalt med den tidigare bilden av naturmåleriet, berättar projektledaren och koordinatorn Brynhild Naes Petersen.
Till utställningen har hon också skapat en läshörna med material om det nordiska naturmåleriets historia och naturen ur ett allmänt perspektiv. Till [natúrligvís] finns också en katalog med två texter som presenterar konstnärernas relation till naturen i en konstkontext, samt en presentation av de medverkande konstnärerna. Katalogen innehåller också fem dikter av unga poeter från respektive land med fokus på den samtida människan och hennes förhållande till naturen.
[natúrligvís] har vernissage på Fornsalen i dag och visas till och med 23 mars.
Från Färöarnar: Astrid Andreasen, Fríða Brekku, Edward Fuglö, Zacharias Heinesen, Hansina Iversen, Rannvá Kunoy, Oggi Lamhauge, Hans Pauli Olsen, Torbjörn Olsen, Brandur Patursson.
Från Danmark: John Körner, Jonas Hvid Söndergaard, Kassandra Wellendorf & Simon Lövind, Kathrine AErtebjerg.
Från Grönland: Julie Edel Hardenberg.
Från Island: Anna Líndal.
Från Norge: Fredrik Raddum.
Projektledare: Brynhild Naes Petersen och Niels Halm på Nordens hus på Färöarna som i år firar sitt 25 års jubileum.
Från Danmark: John Körner, Jonas Hvid Söndergaard, Kassandra Wellendorf & Simon Lövind, Kathrine AErtebjerg.
Från Grönland: Julie Edel Hardenberg.
Från Island: Anna Líndal.
Från Norge: Fredrik Raddum.
Projektledare: Brynhild Naes Petersen och Niels Halm på Nordens hus på Färöarna som i år firar sitt 25 års jubileum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!