Så smakar Kräklingbo marknad

Kultur och Nöje2009-09-11 04:00
Karameller, karuseller och krimskrams. Marknadssäsongen är i full gång på ön och i morgon har turen kommit till Kräklingbo.
Marknad är lika med kommers och det är lätt att sätta sprätt på slantarna, men att få valuta för pengarna och göra fynd är desto svårare. Fredagsredaktionen tips är dock att satsa på ätbara varor - kortvarig njutning för småpengar.

Kokosbollar. Vispad äggvita och socker smakar knappt något och väger så lite att man kan misstänka att kartongerna är tomma. Ändå är detta marknadernas verkliga storsäljare och från varje marknad bär gotlänningarna hem tiotusentals kokosbollar. Efter en insändare från en uppmärksam kokosbollskund kan redaktionen dessutom konstatera att kokosbollskartellen efter decennier nu är upphävd och att det åter råder fri marknad. Äntligen.

Hemkört. Marknaderna är inte längre de fylleslag de en gång var, så slopa det hembrända och satsa på annat hemkört. Utspridda lite varstans står skolklasser, idrottsföreningar, Röda kors-kretsar och hobbyhantverkare och säljer hembakat, hemstickat, hemsnickrat och hemvävt. En saftig Gotlandslimpa, en finfin jordgubbsmössa eller några välbehövliga smörknivar går att fynda till överkomliga priser och slantarna går dessutom ofta till mer eller mindre välgörande ändamål.

Korgar. Bland piratkopierade väskor, högljudda leksaker, fåniga t-shirtar och annat krimskrams utmärker sig korghandlaren med sitt goda utbud - från klassiska tvättkorgar och svampkorgar till korgstolar i miniformat. Korgar är utmärkta bra-att-ha-saker med oändliga användningsmöjligheter.

Brända mandlar. Medeltidsvecka eller marknad spelar ingen roll. Mandlar i vaniljsocker är alltid gott och trots ett kilopris i klass med guld och knark, så är en ännu varm papperspåse med brända mandlar alltid ett fynd. Eller åtminstone alltid gott. Kanske lite nyttigt också.

Bakad potatis. En varm potatis serverad med burkmajs, isbergssallad, lök, valfri röra - eventuellt toppad med lite rostad lök, mer basic än så blir inte matlagning. Men det är ett alternativ till sötsaker, burgare och varmkorv. Det gäller dock att hoppas på brittsommar och heta potatisar - en ljummen bakpotatis med en 100-grams smörklick som vägrar att smälta är en sann kulinarisk mardröm.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!