Det var i slutet av 1980-talet som musikerna Kristian Tallroth och Patrik Silvereke bildade gruppen Sägen, en grupp som till att börja med enbart gjorde instrumentala spelningar.
- Men ganska snabbt insåg vi att musiken skulle passa bra ihop med en berättelse, säger Kristian Tallroth. Jag har alltid gillat sagor och sägner så jag började plöja igenom allt som fanns nedtecknat på Gotland, jag tror faktiskt jag läst allt som finns.
Det hela slutade med flera olika föreställningar som under minst 20 års tid kunnat beskådas under bland annat Medeltidsveckan.
Takstainarn på cd
Takstainarn- Ja, Takstainarn är nummer ett, det finns ingen som är som den, säger Kristian som har höga krav på vilka av sägnerna som gruppen får lov att framföra. Sägnerna måste ha ett skede, de måste hålla för en hel föreställning.
Kristian fortsätter:
- Vad som är så fascinerande är att just "Takstainarn" är över 800 år gammal, det är en rysare i teaterform och vi framför den som en musiksatt berättelse. Det som också är häftigt är att var och en själva får fantisera ihop bilderna i sitt eget huvud.
Numera är det dock sällan som gruppen framför sina föreställningar live. Det är ett av skälen till att berättelsen nu getts ut på cd.
- Det är nästan som en dokumentation, så att vårt arbete inte går förlorat. Nu hoppas jag att våra andra sägner som vi brukar spela också ska spelas in så att de bevaras. Det här är också lite av en nytändning så kanske blir det även något helt nytt, kanske spelar vi live igen.
Mycket improvisation
- Jag har fått en annan syn på våra berättelser nu, en starkare känsla av att det är en kulturskatt. Det är klart att jag ibland blivit less på dem men en sak kan jag säga: vi har aldrig låtit likadant två gånger! Våra föreställningar bygger mycket på improvisation.
Improvisation är något som även gällt musiken.
- En del av musiken har jag gjort och en del har Patrik gjort. I vissa fall har vi samarbetat och improviserat fram styckena.
En viktig del i föreställningarna är givetvis berättarrösten. Att berättaren skulle prata gotländska är en självklarhet.
- Vi har haft en del olika skådespelare som berättare. Irene Duckert, Thomas Jankert, Lennart Bäck till exempel. Takstainarn berättar Ola G Öjefors och han är perfekt i den med sin mörka, mullrande stämma.
Kristian Tallroth skrattar till och minns tillbaka:
- Jag minns en gång när vi spelade Takstainarn på Tre backar, en krog i Stockholm. Där stod Ola som på bred gotländska berättade denna gotländska spökhistoria. Och det var precis knäpp tyst.