Rumänsk keramiktradition med mönsterteknik

I tre dagar håller Nicoleta Pietraru från Rumänien workshop i Etelhems krukmakeri. Elva gotländska keramiker deltar för att få lära sig mer om de traditionella mönsterteknikerna.

Nål. Mönster formas med en trubbig nål i den blöta färgen. Verktygstypen kallas nötskrika.

Nål. Mönster formas med en trubbig nål i den blöta färgen. Verktygstypen kallas nötskrika.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2009-03-18 04:00
En av deltagarna är Ellen Marie Martinsen som från början kommer från Nordnorge. Nu är hon en av öns verksamma keramiker.
- Jag använder ofta samiska mönster i min keramik. Min tanke nu är att ta med mig nya mönsteridéer härifrån och att kombinera dem med mina tidigare. Kursen här i dag är bra eftersom det sällan blir tid och tillfälle att lära sig nytt i vardagen, säger hon.

I Nicoleta Pietrarus hemort Horezu, som är belägen 20 mil från Budapest, är krukmakeri en väl välbevarad tradition. Där finns ett 20-tal professionella keramiker bland de 7 000 invånarna, och orten är välkänd för sin traditionella keramik.
Den för området speciella hantverkstraditionen har har följt familjerna genom generationerna.
För Nicoleta Pietrarus del innebär det att hennes släkt varit krukmakare i runt 200 år. Redan när hon var barn följde och lärde hon av föräldrarna i det egna krukmakeriet.
-  På så sätt lärt mig tekniken steg för steg, berättar Nicoleta Pietraru.

Trakten är känd för sina speciella dekorer och mönster som formas på snurrande drejskiva. Till hjälp för att teckna mönstren används traditionella verktyg, bland annat ett kohorn försett med gåsfjäder som tecknar mönster.
Fåglar, livets träd och ormar hör till de traditionella symbolerna som används i hembygden. Varje familj har sitt eget sätt att använda motiven.
Enligt Nicoleta Pietrarus familjetradition innebär det ofta en kombination av figurerna.
- Det är roligt att få nya influenser. Många av deltagarna på kursen i dag har praktiserat i verkstaden här. Vi hoppas kunna lära ut lite av den här tekniken när våra nya praktikanter kommer hit, säger Torleif Solberg, Etelhems krukmakeri.

Initiativet till den annorlunda fortbildningen för gotländska keramiker har tagits av hemslöjdsföreningen på Gotland. Kursen har kunnat genomföras genom stöd från EU:s landsbygdsprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!