Ruinspelet återuppförs under en kväll

Petrus de Dacia, SVeriges mest spelade opera,  spelades mellan 1929 och 1990.

Marianne Gottlander sjunger Christina.

Marianne Gottlander sjunger Christina.

Foto:

Kultur och Nöje2008-10-03 04:00
Samma augustidag 1990 som Claes Holmgren flyttade till Visby och det nya arbetet som domkyrkoorganist bevistade han senare på kvällen Ruinspelet "Petrus de Dacia". Att det var den senast spelade föreställningen av Sveriges mest spelade opera, hela 753 föreställningar i Nicolairuinen mellan premiären den 4 augusti 1929 till augusti 1990, visste han inte då. Att Ruinspelen nästa år skulle läggas ner visste kanske ingen annan heller vid den här tiden.
18 år har gått och tankarna att uppföra musiken i Visby domkyrka har grott under senaste åren. Familjen Mehler som äger rättigheterna till verket har hela tiden varit välvilliga och vid årets Visbydag och Kultur i natten kommer ett års förberedelser att resultera i två konsertanta framföranden med hela musiken ur operan.
Och det är med stor glädje som Claes Holmgren och domkyrkoförsamling nu presenterar projektet "Petrus de Dacia 2008".

*
Fyra solister och musiker har engagerats och i kören kommer korister ur Domkyrkans Oratoriekör och Kulturskolans barnkör att medverka. Och det blir mycket namnkunniga sångare och musiker som Claes Holmgren kommer att dirigera denna kväll.
Christina kommer att sjungas av Marianne Gottlander, operasångerska som numera har blivit gotländska och kanske inte behöver någon närmare presentation.
Petrus kommer att sjungas av Klas Hedlund, tenor på Stockholmsoperan som även gör en del framträdanden som oratoriesångare.
Ulf Lundmark som ofta frilansar med Radiokören kommer att sjunga Prior Walters stämmor och som Den sjuka kvinnan får vi höra Eva-Karin Remback, verksam kyrkomusiker i Järfälla som oratoriesångerska, organist och körledare.
- Ett bra val och Eva-Karin har en gång varit min elev så jag vet hur duktig sångerska hon är, säger Claes Holmgren.
Orkestern har en speciell sammansättning med en stråkensemble bestående av Lolita Kisonaite, Marie Sandell, Lars-Erik Gottlander, Sarah Carlsson, Monica Norberg, Kjell Lindén, Yvonne Bogren och Lotta Danielsson. Till detta David Nisbel på oboe, Maria Stiberg på blockflöjter, Nils Ossman på bas och Julius Mehler på klockor.
Blåsstämmorna kommer att spelas av Berith Tivell och Rolf Stenholm på orgelharmonium.

*
- Jag har under arbetets gång fått känslan av att många väntat på det här tillfället, inte minst Karl-Gunnar Åhlén som gjorde den sista inspelningen av Ruinspelen 1976, berättar Claes Holmgren.
Han berättar om hur skickligt Friedrich Mehler skrivit musiken och hur han sedan omarbetade verket i takt med åren och nya influenser.
- För mig har verket mer och mer fått dramatik och det märks att musiken lever, säger han.
Om det kommer att bli en fortsättning efter den här dubblerade konserten är det ingen som vet.
- Vi gör det här och så får vi se hur reaktionen blir, menar Claes Holmgren som det senaste året haft cirka 300 partitursidor att hålla ordning på.
- Först kanske jag såg det här projektet som lite perifert, men i takt med arbetet och insikten att Petrus levt mitt i Visby och det Dominikanerkonvent som just nu håller på att grävas fram, att han trampat samma gator som jag själv, så har verkligheten kommit in under huden. Det är spännande och har en enorm kraft, säger Claes Holmgren.

Sveriges mest spelade opera med 753 föreställningar mellan 1929-1990. Ett musikskådespel med libretto av Josef Lundahl och med musik av Friedrich Mehler (1896-1981) som under många år var en fast institution i musiklivet på Gotland. Ett musikskådespel som använde den vackra S:t Nicolai ruin som spelplats, den plats där den verklige medeltidsmunken Petrus de Dacia en gång varit verksam och där han kanske också ligger gravlagd i koret.
Petrus föddes på 1230-talet och dog i Visby 1289 som prior för Dominikanerorden. Som många i sin krets kom han att vistas utomlands i långa perioder, Århus, Köln och Paris.
Det som givit Petrus de Dacia ryktbarhet än idag är hans möte och brevväxling med Kristina av Stommeln i Tyskland. En kvinna vars andliga uppenbarelser kom att bli livsavgörande för Petrus de Dacia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!