Romas Offelia säger ifrån

Invid den gamla ruinen vid Roma Kungsgård spelas under eftermiddagarna en teaterföreställning för de lite yngre, barn från fem år och uppåt.

Kultur och Nöje2006-07-19 06:00
Föreställningen går under namnet "Offelia kom igen!" och framförs av teatergruppen Unga Roma och de tre skådespelarna Andrea Edwards, Lolo Elwin och Joel Lundgren.
Handlingen börjar i nutid, när ett par skådespelare ska förbereda sig för att spela Hamlet på Romateaterns stora scen. Plötsligt ramlar dock Offelia ner genom trädgrenarna. Hon är en ängel med vita vingar, spets och krås. Hon kräver att få berätta sin egen historia, om vad som hände med Ofelia, som i den ursprungliga pjäsen bara tynade bort.
Med hjälp av de andra skådespelarna börjar hon sin berättelse.
De ger sig av bakåt i tiden, till slottsträdgården där Hamlets far konungen bodde. Året är 1602 och "Den alldeles sanna historien om hur Offelia suddades ut och försvann", tar sin början.
Joel Lundgren spelar Hamlet:
- Föreställningen handlar mycket om att synliggöra förtrycket av kvinnor och hur det beteendet börjar redan hos barn, berättar han.

Därför är de olika könsrollerna centrala i hela den pjäs som spelas upp. Bland annat skildras Hamlets passion för krigsleksaker, och omgivningens krav på att Offelia ska lära sig dansa balett.
- Sedan kan åskådarna givetvis välja hur mycket av det här de vill tolka in i berättelsen.
- De kan ju också se det som en helt vanlig saga, säger Joel Lundgren.
Andrea Edwards, som spelar Offelia, menar att olika delar av pjäsen kan snappas upp - beroende av vilka barn som ser den.
- De allra yngsta kanske kan förstå det här med vänner och ovänner, goda och onda föräldrar. Medan de äldsta kanske kan dra paralleller till den riktiga Hamlet, säger hon.

För pjäsen är baserad på den ursprungliga berättelsen.
Men när Ofelia i Shakespeares version är högst marginaliserad och förtryckt får hon inte bara i den här föreställningen ett extra f i sitt namn, utan hon får också ta betydligt mer plats.
Pjäsens syfte är att ifrågasätta könsroller, och Hamlet själv (Joel Lundgren) menar att det just därför är bra med en ung publik.
- Ska man förändra världen, måste man börja med barnen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!