Psykoanalysen gav Anna Lytsy en plats i världen
För tolv år sedan debuterade Anna Lytsy som romanförfattare med "Genom ön". Med ytterligare dussinet böcker i ryggsäcken, varav några är litterära gestaltningar, har hon just utkommit med sin andra roman, "Fru Freud och jag", och i kväll berättar hon om psykoanalys, boken och dess tillkomst vid en författarkväll på Almedalsbiblioteket.
SOMMAR. Anna Lytsy vid sommarhuset i Gammelgarn.foto: bengt valentinsson
Foto:
Skruvad historia
Huvudpersonen har många likheter med Anna Lytsy själv, men det är mera en roman än en självbiografi hon skrivit och hon har skruvat till historien som har tre huvudingredienser: dels en klassisk utvecklingshistoria, dels en beskrivning av psykoanalys och till sist idén om könens olikhet.
- Det är den viktigaste och naturligtvis bästa bok jag skrivit. Romanen har ju många likheter med mitt eget liv. Jag har aldrig förstått olikheten mellan könen, säger tvåbarnsmamman Anna Lytsy.
- Romanen tog mig bara fyra månader att skriva, men den bygger ju på 20 år av research, berättar Anna Lytsy när vi sitter och talar om boken hemma i hennes ymniga trädgård vid Skogby i Gammelgarn.
Journalist
Anna Lytsy arbetade som journalist under en tioårsperiod av och till här på GT:s kulturredaktion mellan åren 1993 och 2002. Och det var under de här första åren som hennes debutroman "Genom ön" kom till.
Som författare har hon också uppmärksammats om sina två litterära gestaltningar av Ulrika Olssons liv, "Den tusende gången" och "Ulrikas sista strid" - två berättelser om sexuellt utnyttjande.
Och just nu med skildringen "Muramaris - en kärlekshistoria" som hon gjort till Håkan Hollströms bilder och som utkom i våras.
Men den här gången ger hon sig i kast med psykoanalysen och sin nioåriga erfarenhet att försöka hitta sitt eget jag.
Författare
- Att skriva romaner är det roligaste jag vet och det var under förra våren jag gav mig själv den tid det tog att skriva "Fru Freud och jag", berättar Anna Lytsy.
Orden och berättelsen rann till henne som en flod. Hon satt ju inne med en unik erfarenhet och hon insåg tidigt under arbetet med boken att det fanns en mening med den här litterära resan.
- Vad annart skulle jag skriva om när jag satt inne med värsta storyn. Ett drömprojekt under total frihet, säger hon.
Förnyelse
Romanen är en positiv beskrivning av Freud och psykoanalysen, med ett lyckligt slut, men hon anser att det behövs både förnyelse och modernisering av psykoanalysen vad det gäller kön, begär och sexualitet.
Den moderna genusforskningen bygger på att könsskillnaderna är kulturella och sociala konstruktioner, vilket många psykoanalytiker inte tagit till sig.
- Det enda jag visste om psykoanalys när jag började var att det skulle ta lång tid och kanske är det detta tålmodiga arbete som till slut gett resultat och en bekräftelse på att vi människor inte bara är rationella varelser utan också påverkas av våra omedvetna lager.
I hennes eget fall har den avslutade analysen gett henne ett bra liv, närvaro och kontakt med verkligheten. Vardagen fungerar, liksom hennes relation.
- Nu vet jag att jag en given plats i världen, säger Anna Lytsy.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!