Projektet "Ödesign" mellanlandar på ön

Projektet "Ödesign", ett treårigt konsthantverks-, konstnärs- och designprojekt mellan de tre öarna Gotland, Bornholm och Färöarna, startades med ett seminarium i Visby i december förra året då riktlinjerna stakades ut.Nu är det dags för första återföreningen och i dag är det vernissage för fyra olika utställningar på Konstmuseet och Gocart Gallery med sammanlagt ett 70-tal konstnärer och konsthantverkare.

På Gocart Gallery ställer tre bornholmska konsthantverkare ut keramik och smyckeskonst i glas. Här Simon Lund Koedfoeds poslinsvaser. foto: bengt  valentinsson

På Gocart Gallery ställer tre bornholmska konsthantverkare ut keramik och smyckeskonst i glas. Här Simon Lund Koedfoeds poslinsvaser. foto: bengt valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2009-11-07 04:00
Ödesign" har kommit till för att inspirera och stimulera konsthantverket på de tre öarna, samt att skapa ett kreativt nätverk över gränserna för konsthantverkare, designers och formgivare.
Från gotländsk horisont stöds projektet av kommunen och Konstmuseet, Hemslöjdsföreningen och Gotländska konsthantverkare och formgivare. Från Bornholm deltar konsthantverksföreningen Arts & Crafts Association och från Färöarna deltar Nordens Hus i Torshamn vars verksamhetsledare Niels Halm var den som tog initiativet.
Under året har gotlänningarna ställt ut på Bornholm, genom utställningen "Transformation" där 14 konstnärer deltar. ACAB från Bornholm har ställt ut på Färöarna, men nu är det för första gången som alla öarna deltar samtidigt, samt att tre nya medlemmar i ACAB ställer ut på Gallery Gocart på Wallers plats.
Samtidigt visar fotografen Noomi Riedel och kompositören Rasmus Borg ett sammansatt verk, "Avtryck av Färöarna".

Trä exklusivt
För konstnärerna från Färöarna har materialet varit utgångspunkten då naturen utgör så stor del av den kulturella kontexten.
I utställningen "Form.in" möter sex konsthantverkare nästan lika många material, keramik, textil, papper och där trä tillhör ett av de mera exklusiva.
Ola Jakob Nielsen berättar om hur man planterade fur, lärk och lönn på ön vid förra sekelskiftet, varav de flesta föll under en orkan 1988. Han gjorde ett avtal med vår Herre att dessa träd skulle leva vidare, som skålar och lampskärmar, som han svarvat till millimetertjockt gods som släpper genom ljuset på ett mycket behagligt sätt.
Dåtid möter framtid på fler sätt i utställningen och Färöarna är det enda europeiska land med födelseöverskott, vilket också framgår i textilkonstnären Astrid Andreasens verk "Babyboom" där traditionella stickmönster möter framtiden.

Utmanar gränserna
Alla utställningarna flyttar fram gränserna för de gängse uppfattningarna om vad konsthantverk och formgivning är, inte minst det gotländska bidraget "Transformation" där 14 utvalda konstnärer deltar. Titeln syftar på en ständigt pågående och föränderlig relation mellan konst, hantverk och design och verken stöttar verkligen varandra, både till form och uttryck.
Om Färöarnas utställning tar avstamp i materialet så gäller identitetsbilden av en plats för gotlänningarna, ett Gotland som hela tiden omskapas och förändras. Juryn valde också verk som luckrade upp konsthantverket till både form och innehåll.
Här konfronteras exempelvis Mia Grönkvists korsstygn "Slite blues" med Stina Lindholms "Betongbänk" och Roland Ingemarssons etikettdesign - det fria skapandet möter alltså ett professionellt uppdrag och bildar en helhet. I samma rum koresponderar Thomas Hellebergs "Pall", Eva Kothes svartgods samt Birgitta Lindahls och Ulla Ragnarssons textilier.

Kvalitet och estetik
Hela 44 konstnärer och hantverkare från Bornholm deltar i utställningen med ett bokprojekt kallat "Med liv och själ" där kvalitet och estetik lyfts fram. Idén att göra en gemensam konsthantverksbok ur denna brokiga samling konstnärer var ett kreativt projekt där resan var lika viktig som målet.
Alla designade sin egen sida i boken och resultatet blev att de flesta också skapade verk med egna böcker som utgångspunkt.
Knivmakaren Henrik Vensild har skapat en bok där kniven påtagligt står i centrum och kostymdesignern Bente Hammer låter sin kimono växa fram och materialiseras ur boken. Allt gjort med ett mycket personligt tilltal och uttryck.
Sist några ord om Noomi Riedels färöiska konstfoton tillsammans med Rasmus Bergs musik som blivit resultatet av en resa dit. På samma sätt som de utmanat sig själva att beskriva öarnas natur, utmanar de också sin publik med ett tjugotal abstrakta naturbilder där musiken förstärker de dramatiska bilderna av ett landskap där regn är normaltillstånd - även i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!