Positiv bok om mat och motion

Kultur och Nöje2005-06-10 06:00
Tack Erik Lallerstedt! Din bok "Vägen till ett smalare liv My way - kokbok för livsnjutare", har gjort att det nu känns mer positivt att ha en annan livsstil än tidigare. Men ändå kunna njuta av god mat och goda viner.
Din väg för att leva och må bättre ser jag som en ljusning för många som behöver få ordning på blodsocker, fel kolesterol och för högt blodtryck. Den så farliga kombinationen som bland annat kraftigt ökar risken för hjärtinfarkt.
Erik Lallerstedt, välkänd krögare och matälskare, bestämde sig vid fyllda 55 att nu måste något göras åt det svällande midjemåttet. Och nu har han med sin egen metod gått ned från 105 till 83 kilo, utan att ge avkall på delikatesserna. Det är ingen bantarmetod. det handlar om att motionera och ändra kosten till en fortfarande god men nu smartare mat.
"Jag har inga ambitioner att bli smal, bara lite mindre fet", säger Erik Lallerstedt. Hans metod är, förutom motionen, att undvika vitt bröd, socker, smör och ost. Fast ändå inte helt. Men genom att i stor utsträckning välja bort. I den bok som han har skrivit tillsammans med Jan Gradvall, så handlar det förstås mycket om mat, men inte bara hälsokost. Dock är det mesta av det onyttiga fettet borttaget.
Åtta ledord gäller för Erik Lallerstedts egen metod för att hålla vikten på en rimlig nivå:
4 1. Det viktigaste är att bestämma sig.
4 2. När man väl bestämt sig börjar man direkt.
4 3. Låt det ta tid och ha ett realistiskt mål.
4 4. Sätt inte upp några förbud. Du bestämmer själv vad du vill äta. Du kan äta allt, men inte alltid. Var lite smartare och försiktigare med smör, bröd, ost och socker.
4 5. Daglig motion kräver disciplin. Men har du väl börjat är det svårt att sluta.
4 6. Glöm inte bort att ha roligt. Det är en skyldighet!
4 7. Kan Erik, som lever så nära mat, så kan alla!
4 8. Lev som du brukar, bara lite smartare.
"Mat ska kännas som en belöning och inte straff, framhåller Erik Lallerstedt i boken där det finns recept på drygt 60 rätter, recept som han har tagit fram tillsammans med Magnus Leistedt.
Texten har Erik Lallerstedt haft hjälp med av Jan Gradvall och bilderna på den goda maten har tagits av Bruno Ehrs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!