Pool, insjö eller hav?

Alternativen är många på Gotland. Här är några exempel på olika typer av bad.

Kultur och Nöje2008-07-25 08:43

Pooler
Terra Nova
En pool med omgränsande gräsplätt invaderas av barn. Ljudnivån är hög och flera badvakter övervakar poolen och dess besökare. Visby simsällskap står för drift och underhåll och i den tempererade poolen hålls simskola vecka 31-33. Glass, duschar och en massa barn i rörelse.
Entré: 20 kr för barn, 30 kr för vuxna, gratis för boende i området.
Kör Visbyleden söderut, tag av på Terranovavägen.


Melonen
Poolen i området Melonen ligger närmare havet och är en ganska lugn plats. Mest barnfamiljer men även ungdomar hittar hit. Visby simsällskap står för drift och underhåll.  Badvakter håller uppsikt, simskola vecka 31-33. Musik ljuder från högtalare och på gräsmattan ligger soldyrkare utbredda.
Entré: 20 kr för barn, 30 kr för vuxna, gratis för boende i området.
Korsningen Tjelvarvägen/Bingebygatan i Visby.


Strandbacka stugby
Poolen intill Gnisvärds fiskeläge med tillhörande kiosk och kafé är populärt bland barnfamiljerna. På gräset slipper man sand som envist letar sig in överallt, och längtar man ändå dit, ligger norra delen av Tofta strand bara 150 meter bort. Lugnt och skönt för stressade semesterfirare.
Entré: 30 kr för barn, 40 kr för vuxna.

Från Visby: väg 140, två mil söderut. Tag av mot Gnisvärd.

Kalkbrott och sjöar
Blå lagunen
Kalkbrottet vid Ar, även kallat Blå lagunen, ligger på norra Gotland. Där finns brygga, toaletter och livbojar, något få kalkbrott har eftersom de är inofficiella badplatser. Dyk försiktigt, man vet aldrig vad  som finns under vattenytan och håll koll på barnen.
Från Visby: Väg 148 mot Fårösund. I Bunge, kör mot och förbi Forskningsstationen i Ar. En liten väg till höger tar dig till stenbrottet.
 

Tingstäde träsk
De flesta förknippar träsk med sunk, gyttja och lera. Men på Gotland kallas sjöarna för träsk. Tingstäde träsk är en insjö där vattnet blir varmt tidigt på sommaren. Det finns kiosk och kafé och en stor gräsmatta att bre ut sig på, och självklart slipper man algblomningen.
Från Visby: Väg 148 från mot Fårösund. Badet ligger norr om Tingstäde kyrka.

Nyrajsu
Det finns gott om hemliga smultronställen på Gotland. De flesta gotlänningar hittar dit, men berättar inte gärna om dem. Nyrajsu är ett stort och fridsamt brott som ligger någonstans i Fleringe socken på norra Gotland. Inte många människor hittar dit varpå det förblir ganska lugnt. Så har du tid över, ge dig ut på upptäcktsfärd. Och hittar du, behåll hemligheten för dig själv

Havsbad
Tofta strand
Tofta strand är en av Gotlands populäraste stränder, med cirka 12 000 besökare per år. Folket brukar dela upp sig i två grupper: på södra sidan den unga, hippa, insmorda tropicanaeliten, medan barnfamiljerna söker sig till den norra delen. Här kan man roa sig med en mängd olika vattenaktiviteter och det finns både restauranger och kiosker ifall hungern gör sig hörd.
Från Visby: väg 140, drygt två mil söderut.
 

Nisseviken
Den långgrunda stranden brukar ha de varmaste badtemperaturerna på ön och är som gjord för barnfamiljer. Sanden är fin och en lång brygga finns för barnen att hoppa ifrån. Fiskeläget med sina små bodar ger en charmig atmosfär och det finns restaurang och butik. Här kan man även hitta mjuka gräsplättar att ligga på om man tröttnar på sanden.
Från Visby: åk väg 140 ungefär sex mil söderöver så hittar du Nisseviken.
 

Ljugarn
Den kilometerlånga stranden är mycket populär, utan strandragg, men ändå med liv och rörelse. Här finns restauranger, kiosker och minigolf. Stranden vetter mot sydost och solen skiner från tidig morgon till sen eftermiddag. I ena änden av stranden ligger själva Ljugarn och i den andra ligger Vitvär, som är en handikappvänlig del av stranden.
Från Visby: väg 143 till vägens ände, sväng vänster och du är i Ljugarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!