Plusjobb ger mer barnteater och konstnärlig utsmyckning

Kultur och Nöje2006-11-15 06:00
Nio kulturarbetare på Gotland har fått så kallade plusjobb inom kulturområdet på Gotland. Det är arbeten inom konst, teater, utställningsverksamhet och bibliotek som ska pågå i två år.
- Vi skulle ha kunnat få till en tre-fyra till om inte beslutet kom att dra in plusjobben, berättar Ewa Edwall Cederlund vid Arbetsförmedlingen kultur på Gotland.
I dagsläget finns cirka 180 kulturarbetare inskrivna vid arbetsförmedlingen. De flesta i åldern 30-40 år och de flesta är kvinnor.
- Det man kan konstatera är att kvinnorna har lättare att komma tillbaka i arbetslivet medan de som står kvar längst är äldre män. Vad det beror på är inte helt klarlagt men en förklaring kan vara att kvinnor har mera bredd och därmed fler alternativ, förklarar Ewa Edwall Cederlund.
Av de nio som fått plusjobb inom kulturen är sex män och tre kvinnor. För att få plusjobb krävdes att man skulle ha varit arbetslös i minst två år.
Ylva Hammar, chef för kommunens kulturavdelning, berättar att förvaltningen varit mycket restriktiv med att det ska handla om just plusjobb, insatser som ligger utöver den ordinarie verksamheten.
- Vi har också varit noga med att det ska finnas ordentliga projektbeskrivningar, poängterar hon.

*
En av plusjobbarna inom kulturen på Gotland är skådespelaren Christer Hall som under två år ska arbeta vid barnkultursekreteraren Towan Obrador.
- Bland annat har Christer producerat några föreställningar som anknyter både till Linnéåret och ungkulturåret. Ungkulturåret har ju strukits men eftersom vi redan hade planerat grejer så kör vi ändå, förklarar Towan Obrador.
Det blir turné under två veckor i mars till bibliotek och andra scener på Gotland med en föreställning för förskolor och lågstadier runt om på ön. Plus en vecka i Botaniska trädgården längre fram under året.
- Särskolan ska också få egna föreställningar, berättar Towan Obrador.
I föreställningen finns både skådespelare och dockor och det handlar om Linné som går omkring i nattskjorta och nattmössa och nattar alla "sina" växter. Christer Hall har skrivit, regisserat och är även med själv i föreställningen som heter "Linnéa och blomsterkungen".
Under hösten blir det teater om "ståndare och pistiller" för ungdomar under namnet "Flora poetica exotica" som ska spelas för högstadiet och gymnasiet.
Inom projektet ska det även bli work shops för barn på biblioteken på landsbygden.
- Det kommer att handla om drama samt färg och form, att göra masker och dockor till exempel. Det blir även något i stan men mest på landsbygden som annars inte får så mycket.

*
Kultursekreteraren Olov Gibson är handledare för en konstnär som under fyra månader ska kartlägga behovet av konstnärlig utsmyckning i offentliga rum, framför allt skolgårdar.
- Alla nya byggen får ju fast utsmyckning i och med kommunens beslut att en procent av byggets kostnader ska gå till det. Men de ställen som inte är föremål för något nybygge har ofta inget alls. Behovet finns och det finns ett underlag från en tidigare undersökning på 80-talet att jämföra med, berättar Olov Gibson.

*
I arbetet ingår också att föreslå lösningar för de institutioner som är i mest behov av konstnärlig utsmyckning.
- Det här hänger lite ihop med den konsthanterartjänst som nu inryms i den ordinarie budgeten, där all lös utsmyckning inom kommunen ska inventeras och registerföras för att vi ska få kontroll över detta värdefulla och unika kapital, berättar Olov Gibson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!