"Plundringen hotar vår historia"
Medan allmänhetens medvetenhet verkar fortsatt låg, säljer stöldligor ut kulturarvet bit för bit. Stölder ur kyrkor är också frekvent förekommande, allra helst i Norrland.
- Det har tydligen inte spritt sig så mycket till Gotland. Med tanke på alla medeltida kyrkor skulle jag råda kyrkan att vara försiktig...
Det säger Andreas Hennius, arkeolog vid Upplands museum.
Där ställs nu ut på temat "Plundring - hotet mot vår historia", vilket Hennius i går föreläste om på Almedalsbiblioteket.
Brott mot fornminneslagen kan ge fyra års fängelse. Förr trodde man även att de dödas själar skulle hemsöka skattjägaren, som ytterligare straff.
Ändå verkar plundringen och stölderna bara öka.
Enligt Hennius finns det bara två handelsområden som omsätter mer internationellt: vapen och narkotika.
Problemet är stort på många håll i Sverige. Ändå en bråkdel, jämfört med exempelvis Centralamerika, Kina, Kambodja och flera afrikanska länder.
Nu väntar en ny plundringssäsong. I skydd av mörkret, gärna i avskildhet, ges skattjägares metalldetektorer fritt fram.
Ändå är det olagligt att använda dem, utan länsstyrelsens tillstånd. Att sälja och äga dem är däremot tillåtet.
Utomeuropeiska kulturföremål får man också handla med. Det är att ta och smuggla ut dem från ursprungslandet som är olagligt.
Svenska föremål får man inte handla med. Eller jo: Om de först har bjudits till staten men staten inte vill ha dem, eller om det är gamla och inte nya fynd. Vilket måste bevisas.
En gråzon, säger Hennius. Han menar att det är konstigt att det finns en sådan social acceptans kring att ha stulna kulturskatter hemma:
- På vems bord ligger Havorringen? Stora delar av vårt gemensamma kulturarv går upp i rök.
- Det är vi, våra barn och barnbarn som är offren.
För ett antal år sedan genomförde Fornsalen, polisen, åklagarmyndigheten och hembygdsrörelsen en gemensam satsning på Gotland. Här och var spejade privatister efter skattjägare med detektorer. Flera avslöjades och valde att fly ön. Nu pratar arkeologen Majvor Östergren och polisinspektören Ulf Bogren om att kontakta hembygdsrörelsen och LRF, för att sprida information den vägen.
- Folk ser inte plundringsgroparna. Man vet inte vad man ska titta efter, menar Östergren.
Om en plundring upptäcks kan arkeologer - om medel finns - gräva ut det som är kvar. På det sättet kan delar av kulturarvet räddas till eftervärlden.
- Vi arkeologer är ju ute efter att hitta sammanhangen, säger Andreas Hennius.
Han menar att det enda sättet att hindra plundringen - åtminstone nu, i brist på tuffare lagstöd - är en ökad medvetenhet och att allmänheten håller ögonen öppna.
Majvor Östergren och Ulf Bogren håller med. De tycker dock inte att allmänheten ska ingripa.
- Iaktta och ring polisen! säger Ulf Bogren och konstaterar att om plundrarna åka fast, så ska de tas på bar gärning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!