Plattform för kulturen tar form
Kulturens på Gotland gemensamma plattform kan byggas på tre sätt. Nu gäller det att komma till skott, hitta en bra organisation och utnyttja möjligheterna med att vara först i landet med en intresseorganisation för kulturproducenter.
"Besöksnäringen behöver kulturen och kulturen behöver en publik och en marknad. Hur möts vi?" var frågeställningen som man utgick ifrån i diskussionen som denna gång hölls i Almedalsbibliotekets foajé på grund av ombyggnader i Björkanderska.
I samma veva har "Kulturproduktionsplats Gotland" nyligen presenterat sin förstudie som i mångt och mycket handlar om att konkretisera just detta.
Arbetet har pågått under mer än ett år och förstudien var klar i våras och nu finns rapporten tillgänglig för alla.
*
Modellen är att skapa en gemensam plattform på samma sätt som idrotten och besöksnäringen och det finns tre vägar att gå enligt rapporten:
En ideell öppen förening, där varje medlem har en röst, som är remissinstans och samlar kompetens inom sitt område. Finansieras via medlemsavgifter och projekt som man söker pengar för.
Ekonomisk förening, en kooperativ modell som bygger på delägarskap.
En tredje möjlig variant är att endast organisera de olika befintliga lokala intresseorganisationerna.
Projektet ägs av Smultronfabriken i Rute som är en ideell förening som arbetar med kulturprojekt av olika slag. Förstudien har gjorts av Hanna Wärff Radhe och Greta Henriksson.
*
Det första man gjorde i förstudien var att kartlägga hur många kulturproducenter det finns på Gotland som kan omfattas av en gemensam organisation. För att kunna definiera vad som menas med "kulturproducent" har man enats om följande definition: "Den som yrkesmässigt skapar egna produkter inom kultur. Produkten kan vara en form, en idé, en skrift eller tolkning av verk som framförs. Upphovsrätt och unik produkt är centrala begrepp vid avgränsningen. Liksom högre utbildning och/eller längre arbetslivserfarenhet inom branschen".
Med detta sätt att räkna kom man fram till att det i slutet av förra året fanns totalt 848 yrkesverksamma personer på Gotland, varav minst 130 är deltidsboende på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!