Piporglarna sätts i fokus under Orgeldagarna
- Vi kör som vanligt!Orden är domkyrkoorganist Claes Holmgrens när ha berättar om årets Orgeldagar som arrangeras den 12-16 augusti i Visby S:ta Maria domkyrka, samt kyrkorna i Lärbro, Fole och Roma.
Martin Andren.
Foto:
- Vi försöker fästa uppmärksamhet på några av öns närmare 100 piporglar och i år särskilt på den orgel i Lärbro som fått nytt liv och återinvigdes under pingsthelgen, säger Claes Holmgren
Danska organister
Den mahognyfanerade orgeln byggdes ursprungligen till tobaksfabrikören Rettig i Karlskrona år 1819 men skänktes till kyrkan i sin dåvarande hemstad 1822 men såldes redan 1827 till Lärbro kyrka. Orgeln placerades på en liten läktare och fick ytterligare ett antal stämmor under det sena 1830-talet.
Under 1950-talet införskaffades ett nytt instrument till kyrkan och Rettigorgeln fick nu sin nuvarande placering i tornrummet där den så småningom tystnade.
Det är till Lärbro som årets Orgelutflykt går på lördagen den 15 augusti då Birger Malmvik spelar konsert.
Bland årets gästande organister kommer som vanligt några från Danmark, ett led i ett fortsatt utbyte. Det är Karsten Hermansen från Aerö, som ger konsert i Roma på torsdagen och i domkyrkan på fredagskvällen, och Tore Björn Larsen som spelar sina egna kompositioner vid avslutningskonserten i domkyrkan på söndagen och dessförinnan spelat till Orgelhögmässan.
200-åring hyllas
Bland de svenska organisterna som deltar finns Birger Marmvik från Oskarshamn som spelar orgelmässa på torsdagskvällen och Martin Andrén från Gävle som ger konsert i Fole kyrka på fredagen.
Vid Orgelhögmässan och övriga konserter uppmärksammas Felix Mendelssohn Bartholdy, 200 år i år.
- Vi lägger också vikt vid musiken som en del i den vanliga mässan, säger Thomas Fors, musikansvarig i domkyrkan.
Unika konsertlokaler
Orgeldagarna sker som vanligt i den brytning då många turister lämnar ön och den blandade publiken får en möjlighet att både lyssna på musik och upptäcka alla de konsertlokaler som kyrkorna runt om på ön bjuder på.
Orgellandskapet Gotland har många historiska orglar och publikuppslutningen har oftast varit mycket god.
- Vi upplever att människorna som kommer för att lyssna blir berörda på djupet, säger Claes Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!