Översynen som sopades under mattan
För cirka ett år skulle rapporten "Översyn Film på Gotland 2005" presenteras för kultur- och fritidsförvaltningen som fram till för några veckor sedan var huvudman för samtliga filmaktörer på Gotland.
På försommaren 2004 började filmkonsulenten Ylva Julén och konsulten Martin Preiss på uppdrag av kultur- och fritid sitt arbete med översynen som skulle ligga till grund för utformandet av en filmpolitisk plan för Gotland 2006-2010. Översynen hade bred förankring och även Gotlands filmanställda deltog i processen, liksom Svenska Filminstitutet och framgångsrika filmregioner, framför allt Filmpool Nord som var ett bollplank processen igenom.
Översynen visade på behovet av en tydlig ledning och insynsvänlig organisation för att nå största möjliga resultat och det som krävdes var en produktiv miljö, kvalitetsutveckling, marknadsföring och finansiering.
Översynen pekar vidare på vikten av ett attraktivt klimat för inflyttning av produktionsbolag, som i sin tur genererar externa medel för filmproduktion och att behovet av finansiering inte tillgodosetts för kort-, novell-, dokumentär-, och animationsfilm.
*
När arbetet med översynen närmade sig sitt slut drog förvaltningsledningen öronen åt sig och ingen ville längre kännas vid att det var det här som man hade bestämt. Den professionellt genomarbetade, snyggt presenterade rapporten, lades åt sidan och tystades ner. Fanns inte.
Ändå innehåller den i mångt och mycket precis det som många i dag efterlyser: samordning och helhetssyn för att den gotländska filmsatsningen ska få långsiktighet och återväxt.
I rapporten beskrivs den väl kända och klara avgränsningen som finns mellan Gotlands Filmfond/Kustateljén och övriga filmaktörer. En avgränsning som är klart uttalad i Gotlands Filmfond men som övriga filmaktörer på Gotland inte känner är vare sig förankrad eller genomtänkt.
Enligt översynen finns ingen grundläggande motsättning mellan kvalitet och kommers - framgångsrik film bygger på den dynamiken
Ett kapitel refererar tre röster, då filmverksamma på Gotland, bland andra Rickard Petrelius som var regissör för van Veeteren-filmerna på Kustateljén. Han berättar att han ville flytta till Gotland för att slå sig ner och arbeta här, men möttes av en otydlighet och brist på samordning.
"Jag tycker att det är märkligt att man inte på Gotland satsar på att serva med samtliga funktioner från orten. Ska produktionsbolagen ta dem från andra håll är man konstant i underläge. - - - På Gotland finns många unga filmtalanger. Ändå lämnar de ön. Här erbjuds de inte tillräckligt, här finns inget filmklimat. Med andra ord, ett led i filmsatsningen saknas när unga filmare flyttar härifrån" skriver han bland annat när han beskriver sitt intryck av mötet med "Film-Gotland".
*
Ansvaret för samordning ligger under Film på Gotland men alla pengar att investera ligger hos Gotlands Filmfond och dessa används hittills uteslutande till långsfilmsproduktion i Fårösund.
"Finansieringen styr hela filmsatsningen och besluten kring filmstöden avgör skillnaden mellan framgång och fiasko. De styr också etableringen av såväl projekt som kluster inom filmsatsningen. Finansieringen är motorn som driver, men också verktyget som styr en långsiktig utveckling i enlighet med gällande mål. Därför är finansieringen starkt knuten till det regionala resurscentret, som i samtliga fall i landet, har både kultur- och näringspolitiska mål", konstaterar Ylva Julén och Martin Preiss i sin rapport.
Marknadsföring är en avgörande faktor för att locka till sig filmare och produktionsbolag oavsett om de verkar inom kort- eller långfilm. I dag ligger denna tjänst, Gotland Film Commission, under Film på Gotland som en 25-procentig tjänst, men eftersom det inte finns någon koppling mellan Film på Gotland och Gotlands Filmfond, finns det heller ingen gemensam marknadsföring (ansikte utåt).
*
"Filmmotorn - en handlingsplan för Film Gotland" är det sista kapitlet i rapporten som beskriver en genomtänkt plan för organisation och ansvar med målet att ge Filmön Gotland ett gemensamt ansikte och profil utåt. I förslaget finns fyra nyckelord: förbereda, fånga, lyfta och landa vilka står för att genom mediepedagogiken förbereda barn i grundskolan på hur man ska tolka, granska och påverka medieflödet som de omges av (förbereda), samla och ha omsorg om alla som väljer att utbilda sig inom film på Gotland, visa att här finns en plats att växa (fånga), låta talanger testa och visa upp sin talang för att öka sin kompetens och utvecklas (lyfta), samt till sist ha en bred produktionsavdelning som dels lockar hit produktionsbolag, dels låter talangerna från de övriga stegen (fånga-lyfta) få arbete vilket skapar arbetstillfällen inom film och skatteintäkter till regionen (landa).
*
De förändringar som föreslås är bland annat att Gotlands Filmfond görs till en del av det regionala resurscentret, precis som det fungerar på alla andra håll i landet. Det nya namnet är Film Gotland som ska vara ett eget bolag med egen styrelse och vd (som det fungerar på de flesta andra orter). Man talar om en arbetande styrelse bestående av representanter för kommun, näringsliv, turism, utbildning, filmbransch samt sakkunniga inom juridik och ekonomi.
Enligt förslaget skulle effekterna för det gotländska samhället under en tioårsperiod bli 500 nya invånare, 25 nya företag, 7,5 miljoner kronor i skatteintäkter/år från enbart inflyttningen, 100 nya lokala årsarbeten i film och kringverksamheten.
*
Efter att ha läst rapporten "Översyn Film på Gotland 2005" och pratat med en hel del människor om deras syn på hur filmsatsningen på Gotland ska utvecklas, slås man av samsynen mellan dessa båda: den dokumenterade översynen och den "allmänna inställningen". Oavsett var man har sin "hemvist" så anser de flesta att det behövs en ökad samsyn och väl definierade uppdrag för de olika aktörerna.
Översynen är uppenbarligen ett professionellt material, ett års arbete med 50-talet centrala filmpersoner inblandade. Ett manöversintrument för att skapa regional tillväxt med hjälp av film. Den var avsedd som ett studiematerial och diskussionsunderlag för politiker och beslutsfattare, där de som lyckats generöst delar med sig.
Men nu ska ännu en översyn göras, finansierad av nya allmänna pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!