– Det är så fascinerande att se sågen fungera än. Tänk att de kunde räkna ut och konstruera något sånt med de medel de hade då, säger Anders Wahlby i hembygdskommittén i Hejde sockenförening.
Han tillhör den nya generation som har tagit vid och axlar ansvaret för att bevara den gamla stångsågen med anor från 1600-talet och som togs ur bruk 1924.
Ända sedan 80-talet, då sågen restaurerades, har det varit tradition att få igång den varje påskafton och det lyckades även i år. Den 1,20 meter långa sågbladet drivs med vattenkraften från Sigsarve å och vattenhjulet är 6,4 meter i diameter. En imponerande konstruktion som dock jobbar mycket långsammare än dagens sågar.
– Den är ju miljövänlig men det går inte fort. Vi sågar en tremetersstock på mellan 10 och 15 minuter, säger Anders Wahlby.
Under 1800-talet ersattes stångsågen av en klingsåg och så småningom gick man över från vattenkraft till ångmaskin och senare till en dieselmotor.
Men tack vare engagemanget i hembygdskommittén fungerar sågen återigen som den gjorde från början.
Under påskaftonen kom över 100 personer för att se de två sågvisningarna och sockenföreningen hade dessutom kaffeförsäljning.
Planen framåt är att sågen ska handikappanpassas så att man kan komma in med rullstolar i bygganden.
– Vi vill bevara den i sådant skick att den kan fortsätta att användas och att många människor har möjlighet att få se den, säger Anders Wahlby.