Öppet hus hos hundraåringen Landsarkivet
- Jag är den som arbetat längst i det här huset, säger han.
Strax efter det konstaterandet kastade sig Tryggve Siltberg in i dagens hjärtligaste kram. Marianne Sjöström hade rest ända från Göteborg för att vara med vid jubileet. Hon anställdes av dåvarande landsarkivarien Gunnar Fritzell 1968 och arbetade vid Landsarkivet i Visby fram till 1980.
Gårdagens besökare kunde skriva in sig i Landsarkivets besöksbok. En sådan fanns även när arkivet första gången öppnade för allmänheten. Fyra av de sju första besöken gjordes av Nils Lithberg, vars intresse för arkivforskning ledde till att han 1919 blev landets första professor i folklivsforskning.
Till gårdagens jubileum lockade Landsarkivet med saffranspannkaka och kaffe, personalen visade forskarsalar och hade guidade turer i magasinen. Det gamla kronomagasinet ser fräscht ut efter upprustningen 1997-98. Men trots ombyggnaden räcker huset inte till. Planeringen för ett Arkivcentrum är i full gång. Enligt planerna ska byggnaden, där Landsarkivet och Kommunarkivet ska samsas, stå klart på norr i Visby 2008 med plats för 18 000 hyllmeter arkivmaterial.
- Jag kommer att få svår separationsångest när vi ska flytta, säger Tryggve Siltberg men tillägger:
- Även om det kommer att kännas svårt att flytta så inser jag att det blir bättre att samlokalisera arkiven i ändamålsenliga lokaler.
Landsarkivet har drygt 4 000 besökare årligen. Men antalet som utnyttjar arkivets tjänster är betydligt fler, eftersom mycket av arkivmaterialet är tillgängligt på internet.
- Hur många som använder internet vet vi inte, för de de gotländska besökarna specificeras inte, säger 1:e arkivarie Jan Östergren.
Möjligheten att utnyttja internet ställer högre krav på arkivpersonalen. När forskarna väl lämnat sina datorer och kommer till Landsarkivet är de pålästa och fullproppade med frågor om detaljer.
- Även tillkomsten av högskolan har gett oss fler besökare som ställer höga krav på service, tillägger Tryggve Siltberg.
Datorer, cd-skivor och digital lagring är dock inget som imponerar på alla arkivarier. Nere bland böckerna i magasinen konstaterar Jan Östergren att de äldsta böckerna, de som gjordes av lumppapper, är de bästa. När pappret började göras av träfibrer blev det sämre med beständigheten, och med dagens nya teknik - ja, vem vet hur länge en cd-skiva står sig mot tidens tand?
Landsarkivets firande fortsätter i dag med jubileumshögtid på Borgen. Då medverkar bland andra riksarkivarie Tomas Lidman. Under fredag, lördag och söndag hålls symposiet "Östersjöområdet från andra världskriget till kalla kriget".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!