Öns motorcykelhistoria kartlagd

När Bengt Brolin för åtta år sedan gav ut boken "Gotlands bilhistoria" fanns motorcyklarna med på ett hörn. Men det räckte inte. Nu kommer "Gotlands motorcykelhistoria" - 400 faktaspäckade sidor som beskriver åren 1909-1959.

Motorcykel. Jo, det som Bengt Brolin sitter i är faktiskt en trehjulig motorcykel. Renovering pågår hemma i garaget på Lyckåkersgatan.

Motorcykel. Jo, det som Bengt Brolin sitter i är faktiskt en trehjulig motorcykel. Renovering pågår hemma i garaget på Lyckåkersgatan.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2009-12-19 04:00
Bengt Brolin fick mycket beröm för boken om bilarna, och han började direkt med uppföljaren om motorcyklarna. Att det trots det tog åtta år beror bland annat på att han bytt förläggare.

På Gotland finns i dagsläget cirka 2 300 inregistrerade motorcyklar. Den siffran är nödvändig för att förstå motorcykelns storhetstid på 1950-talet. Toppåret 1954 hade Gotland 4 156 motorcyklar.
- Det var naturligt att sätta en tidsgräns vid 1959, inte bara för att det var femtio år sedan den första motorcykeln kom till ön, utan även för att motorcykelepoken gick mot sitt slut då, säger Bengt Brolin.
Han bläddrar in sin bok, och hittar snabbt fakta. På fem år minskade antalet motorcyklar med över tusen.
- Motorcyklar kördes med lastbil till skroten. Bilen hade fått sitt genombrott. Knuttarna blev raggare, säger han.

Precis som med bilarna bygger boken om motorcyklarna till en del på register. Det börjar med 26 juni 1909. Kontorist Gunnar Norrby lät då inregistrera öns första motorcykel, en tvåcylindrig maskin av märke Royal Enfield. Det finns även en uppräkning av återförsäljare. Harley-Davidson kunde man köpa i flera Visbyaffärer, men även i Barlingbo och Stånga. Boken berättar även, att den förste som tog mc-kort på Gotland var industriidkaren Carl Niklas Carlsson. Han avlade prov samma dag som kravet på förarbevis infördes, nyårsdagen 1921.

Gotlands första mc-tävling hölls 1921 - Gotlands-Postens Gotland runt. Det gällde inte att köra fortast, utan man tävlade i tillförlitlighet. J.A. Snöbohm från Hablingbo vann stora klassen på en Exelcior.
Men den gotländska tävling som fick störst uppmärksamhet var Hejdebyloppet, arrangerat första gången 1932 med gotländska deltagare. Året därpå var Sverigeeliten på plats, och 1934 - då tävlingen bytt namn till Visbyloppet - var internationella förare med i startfältet.

Bengt Brolin berättar även om hur speedwayn föddes. I november 1931 hölls den första rundbanetävlingen på Gutavallens kolstybb. GA rapporterade om ett tillbud på träningen inför tävlingen. En av förarna, köpmannen Ivar Alyhr, gjorde en kullerbytta med motorcykeln och fördes medvetslös till lasarettet. Olyckan skapade ett motstånd mot tävlingen.
Det blev bara en tävling på Gutavallen. Men rundbaneloppen fortsatte. Tävlingar kördes under 1930-talet på A7:s idrottsplats, och på 1940-talet flyttade man till Länna. 1951 hölls den första tävlingen på Galgberget. Även om boken satt 1959 som gräns gör Bengt Brolin ett undantag. Att speedwayepoken kröntes med SM-guld 1971, 1972, 1975 och 1988 måste nämnas.

Bengt Brolin har inte bara hämtat fakta från arkiven. Han har egna erfarenheter också. 1957 skaffade han sig en lätt motorcykel, och kan i boken berätta om möten med mc-polis, och i kapitlet "Fyra knuttar inför skranket" berättar han om hur det gick till när han hamnade i tinget och fick 35 dagsböter à 4 kronor. "Kvartetten vräkte sig i hög fart fram nedför Hästgatan" stod det att läsa i GA, som beskrev en av de händelser som låg till grund för åtalet.
Motorcyklisternas framfart i Visby på 1950-talet fick stadsfiskalen att ropa efter förbud. "Det måste bli ett slut på denna terror" skrev han i ett brev till Visbys magistrat och krävde körförbud nattetid.

Bengt Brolin har även egna erfarenheter från mc-knuttarnas hak Röda Lyktan, som öppnade våren 1955 alldeles intill Österport.
- Alla som hade motorcykel på 50-talet känner till Röda Lyktan. Där inne fick man skära sig fram genom cigarettröken. Motorcyklarna stod på parkeringsplatsen på Öster, på andra sidan järnvägen, berättar Bengt Brolin.

Bengt Brolins motorintresse grundlades i unga år. Med en pappa som var bilelektriker fanns alltid fordon av olika slag hemma. Nu har motorintresset resulterat i böcker om både bilar och motorcyklar. Vad blir det nästa gång?
- Jag vet inte. Först ska jag städa undan alla papper vid datorn.
Fotnot: "Gotlands motorcykelhistoria" är utgiven på Gotlandica förlag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!