Omlokalisering - smärtsamt men nyttigt
Alla myndigheter borde omlokaliseras någon gång. Den slutsatsen har Louise Andersson kommit fram till efter att ha varit med om Riksutställningars flytt till Visby.
Bordssnack. Kan mail och telefon ersätta "riktiga" möten? Kulturfrukostens deltagare svarade samstämmigt nej på den frågan, men så är ju kulturutövarna människor som gärna träffas för samtal. Foto: Tobias wallström
Foto: Tobias Wallström
Merparten av de tidigare anställda följde inte med till Visby. Men det vill inte Louis Andersson kalla att man tappade kompetens. Utan att förringa kunskaperna hos dem som lämnade Riksutställningar kallar hon det som hände för ett kompetensskifte:
- Det var smärtsamt, men samtidigt en riktig make-over som varje myndighet borde genomgå någon gång. Nu är vi en ung organisation, vi har introducerat ett nytt arbetssätt och vi fokuserar på nya områden.
Numera ligger inriktningen på omvärldsbevakning och kompetensutveckling. Ett led i den utvecklingen är att experimentera med sättet att presentera utställningar. Riksutställningar är på väg att öppna ett utställningslabb, och kanske kan nya metoder komma att testas på gotlänningar.
Samtidigt har samarbetet med andra breddats. Förändringen ligger helt i linje med de förslag som regeringen presenterade i kulturpropositionen i höstas. Riksutställningar ska dra ner på den egna produktionen för att i stället bli ett pedagogiskt stöd åt regionala aktörer.
Samarbetet med lokala aktörer är förstås starkt på Riksutställningars nya hemort. Man slöt nyligen ett samverkansavtal med Gotlands Museum, man hyr logiplatser hos Författarcentret, föreläser på högskolan och samarbetar med Baltic Art Center.
Givetvis blir det en hel del samverkan med närmaste grannen, Riksantikvarieämbetet.
Riksutställningars framtid är för närvarande i stöpsleven. Regeringen beslutade i oktober att utreda hela verksamheten. Utredningen, som görs av landshövdingen i Västerbotten Chris Heister, ska presenteras om tre veckor. Hennes uppdrag är att föreslå hur Riksutställningars verksamhet kan anpassas till den nya kulturpolitik där regionerna får ett starkare inflytande.
Samtidigt pågår rekryteringen av en ny generaldirektör efter Martina Kaplan. Ansökningstiden gick ut den 25 mars. Bland de sökande finns fyra gotlänningar; Mats Boström, Visby, Charlotte Criwall, Visby, Helena Wangefelt Ström, Vall, samt Göran Björnberg, Fröjel.
Övriga sökande är Staffan Norrbacka, Landskrona, Pia Cederholm, Rimbo, Ingemar Arnesson, Skövde, Stefan Andersson Thelander, Stockholm, Åke Karlsson, Boden, Jan Johansson, Täby, Ing-Marie Olofsdotter Nilsson, Stockholm, Truls Olin, Katrineholm, Kai Sundström, Orsa, David Roos, Linköping, Björn Rosén, Stockholm, Maria Perstedt, Helsingborg och Kerstin Olsson, Göteborg.
Förutom den traditionella vägen att söka arbetar ett rekryteringsföretag med att hitta lämplig chef.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!