Om kärleken och livet med fötterna i folkmusikens mylla

Kultur och Nöje2006-09-15 06:00
OM heter Gunnel Mauritzsons och gruppen Nåras nya cd. Här finns både gammalt och nyskrivet material.Titellåten är skriven av Eva Sjöstrand och Jan Ekedahl.
Visby, torsdag förmiddag. Det är en skimrande vacker morgon.Hon har nyss tagit en promenad vid havet.
- När jag kommer till Gotland och ser hur vackert och stilla det är, undrar jag; Är jag knäpp i huvudet som flyttat ifrån paradiset, är det verkligen värt det? Men för en artist som är ute mycket och far är tyvärr resan över havet för besvärlig, berättar Gunnel Mauritzson som sedan tio år tillbaka bor i Stockholm. Hon är uppvuxen i Havdhem.

På kvällen ska hon uppträda på Jazzklubben tillsammans med Visby Storband. Då blir det bara jazz för hela slanten.
Allt sedan Gunnfjauns kapell har hon gjort sig känd för att sjunga, blanda stilar som jazz och folkmusik. Första soloskivan kom 1996. Ett flertal cd har det blivit under åren. Lars Gullin är en inspirationskälla hon varje sommar ägnar en konsert åt i Sanda kyrka. Andra som betytt mycket är Monica Zetterlund och Jan Johansson.
- Folkmusik och jazz. Jag ser ingen motsats eller konflikt i detta. Skillnaden mellan mig och de ovannämnda musikerna är att de hade sin grund i jazzmusiken men jag har mina rötter i folkmusiken.
Hon spelar i flera konstellationer.Det egna: Gunnel Mauritzsons band, gruppen Nåra och olika soloprojekt. Gunnel Mauritzson är frilansande musiker och sångpedagog.
Hon har även deltagit i Nya psalmer i 2000 talet, ny psalmbok och cd som kom i juni 2006, och tonsatt" Mamma" samt "The hymn of the homelessness".
Gunnel Mauritzson spelar i kyrkor, på jazzklubbar, i konserthus, på festivaler och leder workshops. Det sistnämnda kan innebära att hon träffar en kör, jobbar med sång- och andningsteknik. Ofta avslutas kursen med en gemensam konsert med deltagarna.
- När det gäller folkmusik är det många som vill lära sig låtar. Det ingår i folkmusikens natur att man lär in och lär ut. Musiken och övningarna vävs ihop.
Gunnel Mauritxsons band spelar jazz, folkmusik med influenser från andra länder som till exempel Afrika.
- Behovet att blanda olika musikstilar har ökat bland många musiker. Man vill slippa stränga kategoriseringar. Jag gillar till exempel afrikanska körer och en algerisk sångare, kungen av Rai, Khaled. Vår musik utvidgar sig.
Första skivan med Nåra kom 1999. Idag fredag släpps cd nummer två med releaseparty på Stallet i Stockholm.

OM handlar om kärleken och livet. Den är inspelad på Gotland. Björn Ståbi är violinist och Bengan Jansson dragspelare.
- "Lasse läile däu", heter en gotländsk visa. Och vi har gjort en ballad av originaltexten till den medeltida melodin till "Du gamla du fria", den texten handlar inte om vårt fosterland utan om en riddare.
- OM bygger på Björns fiolspel.Det är enkla okomplicerade arrangemang, vi är stabilt förankrade i folkmusiken. Här och där sjunger jag någon enstaka jazzig ton men den innehåller inga improvisationer.

Vad drömmer du om?
- Att få kunna sälja ordentligt. Som denna cd vi lagt ned så mycket arbete på. Tänk att få nå ut till fler lyssnare för folkmusik har ofta svårt att nå fram.
Var kan man hitta folkmusik i etern?
- I radions P2 där den trängs med klassiskt och jazz.Fast tv har blivit bättre på senare tid att bjuda på folkmusik.
Blir det något framträdande i tv eller radio snart?
- Jo, det blir det säkert.Håll ögonen och öronen öppna!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!