Bakom den 27 minuter långa dokumentären står Visbyparet Sasa Jancic och Jaqueline Ragheb, som sedan 2007 driver det egna produktionsbolaget Triadfilm. Båda har olika filmutbildningar, men jobbar än så länge med film vid sidan av sina vanliga jobb.
Arbetet med dokumentären "Jazztobak eller dödsknark" började i maj 2009 och i december förra året blev filmen klar och finns nu på Youtube. Sasa Jancic har varit regissör och producent, medan Jaqueline Ragheb fotograferat och redigerat.
- Vi letade efter nya filmprojekt, vi försöker jobba utan ekonomiskt stöd utifrån och istället göra grejor som blir uppmärksammade. Vi märkte att frågan dök upp bland annat i tv i och med förslaget om avkriminalisering av cannabis i Kalifornien och ville ta i den här frågan som folk inte riktigt vill ta i, säger Sasa Jancic.
Under arbetet med att göra dokumentären har Sasa Jancic och Jaqueline Ragheb delvis ändrat inställning till cannabis.
- Ja, det får jag nog säga. Vi hade inte så stor koll innan. Jag tycker att det är för mycket koncentration på att folk knarkar, inte på varför, det finns ju alltid en anledning till att man tar droger. Budskapet i filmen är inte att vi ska legalisera droger, mer att vi borde se över den svenska narkotikapolitiken. Använder du droger av någon anledning, så ska du inte behöva bli kriminell och du ska kunna söka hjälp utan att få en stämpel som en dålig människa, säger Sasa Jancic.
I filmen, som ska förmedla en objektiv bild av cannabis, dess effekter och risker, samt den svenska narkotikapolitiken och effekten av den, medverkar bland andra folkpartisten och artisten Alexander Bard och Lars Siggelin från Hassela Gotland.
Har det varit svårt att få folk att medverka?
- Bara motståndare har varit svårt, de som är kritiska till den nuvarande narkotikapolitiken har varit lätta att få att ställa upp, säger Sasa Jancic.
Film på Gotland och kultur- och fritid har gått in med stöd, intresset från tv-kanalerna har annars varit svalt.
- När vi sökte pengar från bland annat SVT fick vi svaret att frågan saknade relevans, säger Sasa Jancic.
De har heller inte velat sända dokumentären.
- Jag tror att det beror på den här rädslan. Vi kan ju säga att vi har gjort en objektiv dokumentär, men bara genom att ta upp ämnet tycker andra att vi har tagit ställning. Jag tror att till exempel SVT är rädda för att uppfattas som drogliberala, säger Sasa Jancic.
Förhoppningen är att filmen ska skapa en diskussion kring den svenska narkotikapolitiken, så även vid kvällens visning på Doc lounge.
- Syftet är att folk ska se den och prata om det. Jag skulle bli jätteglad om vi efter filmvisningen kunde få en öppen diskussion - det är för mycket hysch-hysch om det här, säger Sasa Jancic.