Om båt och tåg till och på Gotland
Böcker om färjetrafiken till ön finns det flera, liksom om öns järnväg. Men nu föreligger en volym som kombinerar färjetrafiken med järnvägsanslutningarna såväl på Gotland som i Nynäshamn.
Foto: Rolf Jönsson
Kenneth Landgren har varit medförfattare till tidigare utgivna böcker om Nynäsbanan och i dessa återfinns kapitel om Gotlandstrafiken.
- Tanken var att det nu skulle ges ut ett häfte med det temat. Det ligger här...
Men nu handlar det inte längre om ett häfte. Projektet växte efterhand ut till en volym om 250 sidor i A4-format och med hårda pärmar, illustrerad av över 400 bilder och dokument.
- Efter drygt tre års arbete har den blivit färdig, konstaterar författaren. Det har varit som att lägga ett pussel med många tusen bitar.
Till professionen är Kenneth Landgren lokomotivförare och kör godståg men har tidigare arbetat vid Nynäsbanan. Han är bosatt i Sollefteå. Tågintresset har varit hans huvudinriktning och han har exempelvis varit stödmedlem i föreningen Gotlandståget. Men efterhand har intresset för färjetrafiken ökat. Och den upptar också mer utrymme än järnvägstrafiken i boken.
- Det är ju 145 km båt och 56 km järnväg på fastlandet så det är inte konstigt att det blir mer båtar. Sen är det också mer dramatik i färjeresandet, inte minst under kriget.
Författaren har fått botanisera i Gotlandsbolagets och andras arkiv och vartefter har kontakterna byggts ut och folk har hört av sig. Något som bland annat resulterat i att han fått tillgång till privata foton som inte tidigare varit publicerade.
Vad gäller färjetrafiken tar han ett totalgrepp i boken, från starten 1902 med ångaren "Polhem" fram till maj i år eller sammanlagt 107 års trafikhistoria. Till detta kommer järnvägstrafiken till Nynäshamn samt den på Gotland liksom den busstrafik som tog över.
- En fantastisk tidsresa. Och vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att förmedla vår tids historia, menar Kenneth Landgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!