Oljemåleri i det lilla formatet som bevarar vår kultur till eftervärlden

Kultur och Nöje2004-09-10 04:00
Det handlar alltså om Örjan Håkansson som fram till den 25 september ställer ut ett 30-tal oljemålningar på Galleri Ridelius i Visby. Dessa gotlandsmotiv är i en klar majoritet hämtade från Fårö och grunden är ett skissmaterial han i många fall sparat ända sedan 1950-talet.
Örjan Håkansson närmar sig sina gotländska landskap och gamla byggningar, många finns inte längre, ur ett nära på topografiskt förhållningssätt. Han vill visa de miljöer han gillar och många av dem har för alltid försvunnit.
Och med ålderns rätt, Örjan Håkansson gick ut konstfack och började som teckningslärare på Gotland redan 1957, menar han att någon måste påpeka hur vacker vår ö och vårt landskap är.
<span class='mr'>*</span>
Det lilla formatet han levererar med sitt ganska gammaldags oljemåleri, där han grundar med de mörka nyanserna och lägger på dagrarna i lager efter lager med de hartsoljefärger han blandat till, har blivit hans signum.
Han berättar om hur han som konstfackselev gjorde studiebeök på Konstakademiens grafikavdelning, det var nämligen grafiken som lockade honom mest och de flesta känner honom som grafiker, och hur han samlade på sig spillbitar av kopparplåt där han sedan skapade små minityretsningar.
Senast han ställde ut i Visby, det var också på Ridelius, ställde han ut just sådana miniatyrer.
<span class='mr'>*</span>
Men det här gången handlar det om oljemåleri och de flesta av bilderna har ursprunget från hans ungdoms fårösomrar då familjen hyrde i Helgomannens fiskeläge. Bilderna därifrån berättar mycket om platsen innan det restaurerades och bara blev sommarbostäder.
Därifrån gjorde han utflykter till olika platser, bland annat har han målat en tröskvandring på Dämba som inte längre existerar. När Bergman köpte gården försvann den helt.
Fina detaljer som blir helheter har han också hämtat från gårdsbebyggelsen vid Mölnor, ladan finns kvar ännu i dag men det gamla agtaket är numera ersatt med ett kyrkliknande trätak.
Erik W Olssons vedbod finns med bland motiven, ett märkligt uthus som varit med om det mesta, även som hönshus, här i den nedåtgående solens härliga motljus.
Övriga gotlandsmotiv är fångade med slumpen, platser Örjan Håkansson besökt i olika omgångar och några skisser är alldeles nya, exempelvis solnedgången över stranden till Tofta skjutfält.
Örjan Håkanssons måleri, stort eller litet, är ett sätt för honom att bevara en kultur han tycker om och som han vill berätta om för kommande generationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!