"Okänd kvinna" blev känd

I rampljuset. Nu visas Anna Odells "Okänd kvinna 2009-349701" i Visby. I bakgrunden videoupptagningen från Västerbron i januari 2009.Foto: Malin Vinblad

I rampljuset. Nu visas Anna Odells "Okänd kvinna 2009-349701" i Visby. I bakgrunden videoupptagningen från Västerbron i januari 2009.Foto: Malin Vinblad

Foto: Malin Vinblad

Kultur och Nöje2011-07-02 04:00

"Historiens mest uppmärksammade elevarbete". Så har Anna Odells verk "Okänd kvinna 2009-349701" kallats. Nu visas det på Gocart Gallery under Almedalsveckan.

När konstfackeleven Anna Odell i januari 2009 spelade självmordsbenägen på Västerbron i Stockholm startade hon en kedja med händelser som hon inte hade en aning om.

Hon räknade med att bli intagen på psykakuten vid S:t Görans sjukhus, men inte att klinikchefen David Eberhard skulle polisanmäla henne. Ett intensivt massmediauppbåd bevakade och en stormande debatt drog igång.

- Jag var totalt oförberedd på det som hände. Allt blev väldigt uppskruvat, och det redan innan verket var klart, berättar hon.

När elevutställningen hölls våren 2009 var Anna Odell inte klar med sin installation - och rättegången återstod. Hon åtalades för våldsamt motstånd, falskt larm och oredligt förvarande. I augusti 2009 dömdes hon till dagsböter för oredligt förfarande.

Efter elevutställningen har "Okänd kvinna 2009-349701" visats på flera orter i landet, och även i Norge. Anna Odell har jobbat vidare med det och färdigt blev verket först förra året, när det ställdes ut på Strand i Stockholm.

- Jag har lagt till en epilog, där bland andra några filosofer ger sin syn på händelserna, berättar Anna Odell.

Det är det kompletta verket som visas i Visby. Här finns videoupptagningen från Västerbron, men även iscensatta sekvenser som visar Anna Odell fastspänd i en sjukhussäng.

Med "Okänd kvinna 2009-349701" ville Anna Odell visa på maktstrukturer, främst inom psykiatrin där tvångsvård med bältesläggning och tvångsmedicinering kan kännas som ett värre straff än fängelse. Men verket väckte fler frågor. Vilka friheter får en konstnär ta sig utan att bli straffad? Och hur påverkas medierna av maktstrukturerna i samhället?

- Jag har blivit inbjuden till hur många debatter som helst. Det har handlat om psykiatrin, om pressen, men även teatrar har varit intresserade, berättar Anna Odell.

Det blir ett seminarium i Visby också. På tisdag. Och den här gången tycker Anna Odell att det ska bli extra intressant. Till galleriet kommer David Eberhard, som polisanmälde Anna Odell och som sedan varit hennes argaste kritiker. Han anser att Anna Odells verk inte säger någonting om den psykiatriska vården, och att det inte finns något som rättfärdigar hennes handlingar.

- Vi möttes i en tv-debatt direkt efter att han polisanmält mig. Men det var en alldeles för hetsig miljö. Många som skulle komma till tals och ingen fick prata till punkt. Efter det har han inte velat prata med mig, berättar Anna Odell.

Anna Odell tänkte tacka David Eberhard i sitt sommarprogram i P1 förra året. Men det stoppades av Sveriges Radios jurister.

- Två dagar innan inspelningen sade de stopp. Jag tvingades skriva om en tredjedel av manuset. Men det var jätteroligt att vara sommarpratare, tycker Anna Odell.

Även om det tack hon tänkte rikta till David Eberhard var fyllt av ironi, finns det ändå anledning att tacka honom på riktigt.

- Genom hans anmälan fick jag en uppmärksamhet som andra konstnärer bara drömmer om. Men för min del fick jag så mycket uppmärksamhet att det kändes helt overkligt. Jättekonstigt.

Någon ambition att hålla sig kvar i rampljuset har hon inte.

- Nej. Det går inte att tänka på det sättet. Inte för mig i alla fall.

Anna Odell har börjat arbeta på ett nytt stort projekt. Ämnet är gruppdynamik och återigen maktstrukturer.

- Jag räknar med att kunna visa det nästa år, säger Anna Odell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!